DW / Njemački mediji o zastoju u proizvodnji Golfa: Nema govora o 'zlim Bosancima'

22. 08. 2016. u 14:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares:2

U Njemačkoj je obustavljena proizvodnja perjanice Volkswagena - Golfa. Pozadina svega je spor VW-a s dobavljačima iz Njemačke, iza kojih stoji firma Prevent, odnosno porodica Hastor iz Sarajeva, pišu njemački mediji.

U ponedjeljak ujutro nastavljeni su pregovori proizvođača autodijelova Car Trim i ES Automobilguss s Volkswagenom, piše DW.

Dvije firme, koje djeluju pod okriljem Preventa, obustavile su dostavu autodijelova njemačkom gigantu, a posljedica je da su stale trake na kojima se proizvodi Golf.

I dok se u krugovima VW-a može čuti da se radi o "misterioznom konglomeratu" koji je preuzeo upravu nad njemačkim dobavljačima i koji pokušava da apsurdnim poslovnim potezima dođe do miliona eura. Neke stvari ipak govore u prilog tome da Prevent ima opravdane zahtjeve, piše list Süddeutsche Zeitung.

Bar dio tvrdnji o "pohlepnim biznismenima" nije tačan. Krovni vlasnik firmi u Saskoj potječe iz Sarajeva, riječ je o firmi ASA Prevent. Osnivač je Nijaz Hastor, koji je prije rata u BiH radio u fabrici koja je proizvodila automobil Golf. Nakon rata je pokrenuo vlastitu firmu, a danas zapošljava 12.000 ljudi.

Konsultantska firma Deloitte je još prije dvije godine prenijela da je ASA Prevent imao obrt od 529 miliona eura. Prevent ima zajedničku firmu sa VW-om u Sarajevu i navodi da ima veze s Fordom, Audijem, Škodom, Seatom, BMW-om, Opelom, Nissanom, Citroenom i Peugeotom. Svaki četvrti automobil proizveden u Evropi ima u sebi dijelove Preventa.

Da li to liči na firmu čiji je poslovni model ucjena poslovnih partnera, odnosno proizvođača automobila? Čini se da nije tako.

"Nema govora o 'zlim Bosancima'. Oni možda imaju 'tešku narav', ali su vrlo dugo dobri u ovom poslu", prenosi jedan visokopozicionirani menadžer jednog njemačkog proizvođača automobila.

VW je u međuvremenu shvatio da je Prevent "tvrd orah". Povod sporu je to što su VW i Porsche otkazali saradnju na zajedničkom razvojnom projektu vrijednom 500 miliona eura. Car Trim navodi da je time izgubio 55 miliona eura te da "VW zloupotrebljava svoju dominirajuću poziciju na tržištu".

Car Trim je dio tih potraživanja prebacio na ES Automobilguss, firmu koja je također u vlasništvu Preventa i koja je također obustavila isporuku dijelova. Prevent se tako, barem u ovom trenutku, nalazi na dužem kraju poluge. ES Automobilguss isporučuje kućišta za mjenjače, a ona se ne mogu tek tako naručiti kod drugog proizvođača.

Eksperti za automobilsku industriju prebacuju VW-u da je bio naivan i napravio kardinalnu grešku, oslonivši se na samo jednog dobavljača", piše Süddeutsche Zeitung.

Opravdani zahtjevi ili Preventov "harakiri"?

Ovo je "okršaj" koji je do sada nezapamćen u svijetu autoindustrije, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Između proizvođača automobila i proizvođača automobilskih dijelova postoje stalni sporovi oko cijena i uvjeta isporuke.

Veliki je pritisak da se cijene dijelova snize, a način na koji se pregovori vode nije baš ugodan. Do sada je uvijek završavalo tako da niko nije želio da konflikti eskaliraju, barem ne u trenutku kada autoindustriji ide dobro, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung i nastavlja:

"Odlučnost Preventa da uđe u konflikt vidi se u tome što je na 'bojno polje' protiv VW-a poslao skupe advokatske timove i PR-agencije iz Münchena. Ova firma želi da se inscenira kao herojski mali David koji konačno pruža otpor Golijatu i njegovoj ucjenjivačkoj politici.

Govori se o pismima podrške drugih proizvođača dijelova koji su uvjereni da će se sada promijeniti i poslovna politika VW-a. Ipak, konkurencija među proizvođačima dijelova je velika i neki smatraju da je ovakvo djelovanje Preventa ravno ekonomskom harakiriju jer sada ne može da se nada novim ugovorima.

Čak i da dođe do sporazuma i proizvodne trake se pokrenu, ništa više neće biti kao što je bilo prije. Preduboke su rane koje su ostale nakon ove otvorene borbe između posrnulog diva VW-a i kuražnog dobavljača dijelova", piše Frankrurter Allgemeine Zeitung.

NEMA KOMENTARA