Njemačka kompanija proizvodnju seli u BiH: U fabrici bi trebalo biti zaposleno preko 700 radnika

3
Radiosarajevo.ba
Njemačka kompanija proizvodnju seli u BiH: U fabrici bi trebalo biti zaposleno preko 700 radnika
Foto: Biznisinfo / Kompanija Mahle

Kompanija Mahle Electric Drives Slovenija, koja je dio njemačke grupe Mahle i zapošljava oko 1.800 ljudi u Sloveniji, ove će godine će smanjiti broj zaposlenih u Sloveniji za 170.

Kako su objasnili, optimiziraju proizvodnju i sele proizvodni program startera u Bosnu i Hercegovinu, u tvornicu u Aleksandrovcu kod Banja Luke.

Mahle Electric Drives Slovenija bivša je Letrika koja od 2014. godine posluje u sklopu njemačkog koncerna Mahle. Spomenuta firma je i ranije prilagođavala proizvodnju u Sloveniji, broj zaposlenih smanjen je već 2020. godine. Slično kao Mahle Electric Drives Slovenija, i druge firme sele “nerentabilnu” proizvodnju u BiH, navodi slovenski 24ur.com.

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

U Mahle Electric Drives Slovenija sve se više fokusiraju na proizvode za električnu mobilnost, poput motora za pogon električnih vozila.

"Razvili smo proizvod koji se takmiči na najvećem svjetskom tržištu. Još jedna nominacija bila bi velika pobjeda, ne samo za lokaciju u Šempetru kraj Gorice, nego i za regiju i cijelu Sloveniju", rekao je u razgovoru za Delo Uroš Rutar iz šempetrske firme, prenosi BiznisInfo.ba.

Na tom području planiraju daljnji rast, no u Sloveniji su ograničeni i prostorom i zaposlenicima.

"Naš najveći kupac je industrija traktora. Vrlo smo uspješni u industrijskom radu. Ako danas kupite evropski ili sjevernoamerički traktor, postoji 85 posto vjerovatnoće da će dva ključna proizvoda biti proizvedena odavde", dodao je Rutar.

Kompanija Mahle izgradila je veliku tvornicu u Aleksandrovcu. Radovi su privedeni kraju prije par mjeseci. Ovo će biti jedan od najvećih proizvodnih objekata u autoindustriji u Bosni i Hercegovini.

Površina objekta je impresivnih 26.040 metara kvadratni, a sadrži savremenu proizvodnu infrastrukturu i tehnološki napredne resurse.

Kompanija iz Bosne i Hercegovine oduševila Austrijance: Za samo 30 sati napravili su zgradu

Kompanija iz Bosne i Hercegovine oduševila Austrijance: Za samo 30 sati napravili su zgradu

Načelnik opštine Laktaši Miroslav Bojić ranije je rekao da je riječ o investiciji od gotovo 20 miliona eura.

Tada je rekao da njemačka kompanija Mahle na teritoriji opštine Laktaši posluje već dugi niz godina, a da bi u novoj fabrici trebalo da bude zaposleno preko 700 radnika, koji bi trebalo da imaju i bolje uslove za rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije