Montažne kuće iz BiH preplavile Europu, izvoze se u skoro 20 država širom svijeta

0
FENA
Montažne kuće iz BiH preplavile Europu, izvoze se u skoro 20 država širom svijeta
Foto: Pexels / Ilustracija

U prošloj je godini nastavljen veliki trend rasta izvoza montažnih kuća iz Bosne i Hercegovine, izvozilo se u gotovo sve europske zemlje, a samo jedna domaća firma pro[le godine je na tržište Europske unije izvezla gotovo 200 kuća.

Prednost montažnih kuća je u brzini gradnje, uštedi energije i cijenama, a kako kaže Milenko Stevanović, vlasnik 'Steco centra' u Bijeljini, koji se bavi izgradnjom montažnih i drvenih kućica, estetika takvih kuća dovedena je do savršenstva.

U prošloj je godini samo Steco centar izvezao blizu 200 kuća.

Ovo mnoge zanima: Donosimo listu zemalja koje su bile suzdržane tokom glasanja za Rezoluciju

Ovo mnoge zanima: Donosimo listu zemalja koje su bile suzdržane tokom glasanja za Rezoluciju

"Izvozili smo u Nizozemsku, Švicarsku, Hrvatsku, Njemačku, Austriju, Sloveniju, Francusku, Australiju, Englesku i Španiju", kazao je Feni Stevanović, dodavši da su za domaće tržište lani napravili 15-ak kuća.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvezenih montažnih kuća u prošloj je godini iznosila gotovo 36 miliona maraka.

Kako naglašavaju iz Komore, montažne kuće iz BiH izvozile su se u Hrvatsku, Njemačku, Švicarsku, Veliku Britaniju, Austriju, Nizozemsku, Španiju, Italiju, Sloveniju, Crnu Goru, Luksemburg, Srbiju, Francusku, Švedsku, Češku i Kosovo.

Zainteresovanost kupaca za montažne kuće sve je veća, a nedostatak radne snage na tržištu također utječe na odluke investitora da se odluče za kupovinu montažne kuće.

"Zainteresovanost je sve veća i kupci su uglavnom dobro informirani o montažnim kućama kada dođu kod nas na razgovore", kaže Stevanović.

Brzina gradnje i niže cijene

Što se tiče cijena takvih kuća na domaćem tržištu, one se kreću od 750 maraka za sivu fazu do 1.500 maraka za ključ u ruke, dok su cijene vani dosta veće, ali je i gradnja drugačija.

"Za završetak svih radova na gradilištu potrebno nam je od 5 do 21 dan ovisno od stepena završenosti kuće koju ugovorimo s investitorom", govori Stevanović.

S druge strane, uvoz montažnih kuća u BiH daleko je manji pa je on prošle godine iznosio 1.223.165 maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije