Milionski projekti za razvoj: Do kraja godine novi letovi s Aerodroma Banja Luka

Radiosarajevo.ba
Milionski projekti za razvoj: Do kraja godine novi letovi s Aerodroma Banja Luka
U borbi protiv niske stope putnika, banjalučki aerodrom najavio je uvođenje novih letova do kraja godine kako bi svojim korisnicima ponudili više mogućnosti putovanja u zemlje širom Europe.

Generalni direktor Aerodroma Banja Luka Miroslav Janjić kazao je da su u toku pregovori s nekoliko prijevoznika, a objave o novim linijama očekuju se do kraja decembra.

Janjić pojašnjava kako aviokompanije same odlučuju da li žele pokrenuti novu uslugu ili ne, jer niko nije zainteresiran da avion leti poluprazan. Naglasio je kako postoji veliki interes ozbiljnih avioprijevoznika u vezi s letovima za Banju Luku.

Očigledno je i da Banja Luka razmišlja o uslugama u Zurichu i Beču, kao i o letovima prema Skandinaviji. Brussels Airlines je potvrdio interes za letenje u grad preko Sarajeva, a pregovori se održavaju i s izraelskim i irskim prijevoznicima.

Generalni direktor je nedavno priznao da pregovora s kompanijom Wizz Air, s kojom je prije nekoliko godina propuštena prilika za dogovor.

"Ne mogu reći da je to bila velika šteta, ali na neki način bila je prilika. Tuzla ima svoju strategiju rasta i ne bih želeo da to komentarišem, njihov razvoj je odvojen od našeg, imamo različite prednosti i potrebe. Kako to da nema niskocjenovnih kompanija koje lete iz Zagreba? Mislim da u tom pogledu možemo napraviti sličnosti između nas i Zagreba", rekao je Janjić.

On je istaknuo da aerodrom planira da godišnje upravlja sa oko 200.000 putnika u roku od tri godine.

Terminalna zgrada Aerodroma Banja Luka se trenutno proširuje i gradi se novi teretni objekt s ciljem povećanja kapaciteta za putnike i skladištenje. Projekt vrijedan 3,1 milion eura bit će završen do kraja godine i uključit će proširenje postojeće zgrade terminala za 397 kvadratnih metara i izgradnju novog depoa za skladištenje tereta koji će se prostirati preko 1.360 metara.

Aerodrom Banja Luka se borio da privuče putnike u proteklih nekoliko godina, a Air Serbia je jedini avioprijevoznik u ovom trenutku, koji održava pet nedjeljnih letova iz Beograda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije