McDonald's otpustio izvršnog direktora jer je bio u vezi sa zaposlenicom

Radiosarajevo.ba
McDonald's otpustio izvršnog direktora jer je bio u vezi sa zaposlenicom
Pixabay / Ilustracija

Svjetski lanac restorana brze hrane McDonald's je otpustio izvršnog direktora Stevea Easterbrooka zbog toga što je bio u vezi sa jednom od zaposlenica ove  kompanije, piše BBC.

Kao razlog za otkaz su naveli to da je Easterbrook "prekršio politiku kompanije" i da je pokazao "loše prosuđivanje".

U e-mailu koji je poslao zaposlenima u kompaniji, ovaj britanski biznismen je potvrdio da je u vezi i da je time napravio grešku.

"S obzirom na vrijednosti kompanije, slažem se sa odlukom njenog rukovodstva. Vrijeme je da krenem dalje", rekao je Easterbrook.

Ovaj 52-godišnjak je razveden. U McDonald'su je počeo raditi 1993. godine kao menadžer u Londonu.

Kompaniju je napustio 2011. godine kada je postao čelnikom Pizza Expressa i azijskog lanca restorana brze hrane Wagamama. U McDonald's se vratio 2013. godine kada je postao jednim od ključnih ljudi u kompaniji za područje sjeverne Evrope i Ujedinjenog Kraljevstva.

Za izvršnog direktora McDonald'sa je imenovan 2015. godine.

Doprinio je udvostručenju vrijednosti dionica kompanije. Proširio je obuhvat dostave hrane i omogućio plaćanje usluga mobitelom.

Danas bi trebalo biti poznato koliku će otpremninu dobiti. Prošle godine je zaradio 15,9 miliona dolara (više od 27 miliona maraka). To je 2.124 puta više od prosječne plate zaposlenika McDonald'sa.

Na funkciji izvršnog direktora će ga zamijeniti Chris Kempczinski koji je bio čelnik ove korporacije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kempczinski se zahvalio Easterbrooku za njegov rad. Istakao je da je strpljivo radio i da je bio koristan mentor.

Prošle godine je čelnik Intela Brian Krzanich odstupio sa ove funkcije jer je također bio u vezi sa zaposlenicom kompanije, a što je bilo protivno poslovnim pravilima, podsjeća BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije