Livnica iz Gradačca proizvodi dijelove za vozila Land Rovera, Mercedesa i BMW

E. H.
Livnica iz Gradačca proizvodi dijelove za vozila Land Rovera, Mercedesa i BMW
FOTO: Radiosarajevo.ba / Wagner Automotiv
Iako mnogi građani napuštaju Bosnu i Hercegovinu u potrazi za boljim radnim pozicijama, sve je više rastućih kompanija u našoj državi, koje nude odlične poslove za radnike i dobro kotiraju na međunarodnom tržištu.

Jedna od njih je i kompanija Wagner Automotiv, specijalizirana livnica aluminijskih odlivaka iz Gradačca, koja je jedini svjetski distributer metalnog kućišta za elektroniku Land Rovera.

Riječ je o proizvodu koji je namijenjen za elektroniku, odnosno, pojačalo u svjetski poznatim Land Rover vozilima i njegova osnovna karakteristika je da taj elektronski dio, koji se nalazi unutar metalnog kućišta, sačuva od nečistoća, ali ujedno i da odvodi toplotu.

"Proizvod je jako složen i zahtjevan, kako po aspektu proizvodnje livenjem pod visokom pritiskom, tako i s aspekta farbanja. Kupac je postavio visoke zahtjeve za kvalitetom proizvoda i nije bilo nimalo lako ispuniti sve zahtjeve. Ali, upornošću i znanjem naših zaposlenih uspjeli smo odgovoriti ovom izazovu", kazao je za Radiosarajevo.ba Esmir Mehanović, menadžer prodaje i voditelj ovog projekta u kompaniji.

Ford, Jaguar, BMW i Mercedes su samo dio kupaca Wagner Automotiva

Izrada prvog uzorka ovog proizvoda radila je 2013. godine, dok je do odobrenja za serijsku proizvodnju, nakon provjera i testiranja, kod kupca došlo u 2014. godini, od kada traje njihova saradnja s Land Roverom. Ipak, to nije jedina kompanija s kojom sarađuju, te se među njihovim kupcima nalazi čitav spektar renomiranih proizvođača.

"Naši proivodi se nalaze u najnovijim modelima poznatih svjetskih proizvođača automobila kao što su Ford, Jaguar, Land Rover, Daimler Benz, BMW, PSA, VW i slično. Naše kućište AGR ventila se nalazi u automobilima BMW i Mercedes. Kućište regulatora usisa zraka se nalazi u atomobilima grupacije PSA i VW. Naš najmasovniji proizvod koji proizvodimo u količine od 2.500.000 komada godišnje se ugrađuje kao kućište elektronike za prednje farove Mercedesa", istaknuo je Mehanović.

Zbog svih ovih predispozicija, kompanija Wagner Automotiv konstantno zapošljava nove radnike, čime se povećava i njihov godišnji promet i zarada.

"Naša kompanija od samog početka bilježi konstantan rast zaposlenih. Trenutno imamo 200 zaposlenika, a planovi su i u narednom periodu da ovaj broj raste u zavisnosti od rasta naše prodaje i povećanja novih projekata, te novih količina proizvoda", dodao je Mehanović.

Godišnji promet veći od 12 miliona eura

Na samom početku projekta kompanija je proizvodila manje količine, ali sada proizvodi više od 200.000 komada godišnje, zbog čega promet ove kompanije iznosi 12 miliona eura. Proizvodnja im je 100 posto izvozno orijentirana na tržište EU, posebno Švicarske.

No, ni to nije sve, jer kako govori Mehanović, ove godine se planira proizvodnja i izvoz 4.5 miliona primjeraka proizvoda, dok je projicirani promet za narednu godinu basnoslovnih 14 miliona eura.

Kompanija Wagner Automotiv bilježi stalni rast. U tekućoj godini u odnosu na prethodnu imali su rast od 30 posto. Izgradili su novu proizvodnu halu i nabavili su dvije nove potpuno automaizovane livačke ćelije sa visoskosofisticiranim mašinama Bühler, tako da sada firma raspolaže sa ukupno 9 automatizovanih ćelija, a u plan im je nabavka još jedne.

"Sofisticirane mašine i marljiv rad svih naših zaposlenih u svijetu renomiranih proizvođača automobila je prepoznat. Naravno, ključna je i kvaliteta naših proizvoda, kao i pravovremene isporuke, te cijene proizvoda koje, ipak, nisu najniže kako se očekuje od regije, ali prate kvalitet proizvoda. No, veoma smo zadovoljni da iz Gradačca stiže ovako pozitivna priča kao dokaz da je BiH itekako plodna za uspjehe", zaključio je Mehanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije