Koliko zagađen zrak vani utječe na život unutra?

Promotivni tekst
Koliko zagađen zrak vani utječe na život unutra?

Kao jedan od pet ključnih elemenata energije, pored vode, hrane, toplote i svjetlosti, zrak je živim bićima neophodan za život. Odrasla osoba u prosjeku udahne oko 12-20 puta u minuti, što rezultira 17.000-30.000 udisaja dnevno. Ljudi mogu preživjeti i do 5 sedmica bez hrane, te do 5 dana bez vode, ali bez zraka ne mogu preživjeti ni 5 minuta. Zbog toga je kvalitet zraka koji udišemo, kako van, tako i unutar doma, od ključne važnosti.

Bosna i Hercegovina je dugi niz godina pri vrhu liste država s najzagađenijim gradovima u svijetu. I to, nažalost, nije začuđujuća činjenica, uzimajući u obzir visoko učešće energije dobivene iz uglja, čije sagorijevanje oslobađa ogromne količine ugljen-dioksida. Tome doprinosi i porast emisije stakleničkih plinova, nastalih proizvodnjom ispušnih gasova automobila, eksploatacijom fosilnih goriva, ali i grijanjem domova.

Upravo zbog ovih statistika gotovo svakodnevno slušamo savjete koji za cilj imaju doprinijeti smanjenju zagađenosti zraka, poput onih da smanjimo vožnju automobilom, vozimo biciklo i slično. Ali, svi znamo da je realizacija ovih aktivnosti u svakodnevnici često daleko od realnosti. Kućne emisije stakleničkih plinova su najveći izvor zagađenja zraka i smoga u gradovima, te uzrokuju do 84% emisije benzopirena - jednog od glavnih uzroka kancerogenih oboljenja kod ljudi, poput raka kože ili pluća. Upravo zbog toga se nameće zaključak da ipak postoje realni načini da građani doprinesu unapređenju kvaliteta zraka.

Da li postavljanje fasade može biti rješenje za zagađeni zrak?

Odgovor je – da! Ulaganje u efikasnu toplotnu izolaciju Vašeg doma može smanjiti do čak 35% emisije ugljen-dioksida. Na ovaj način ćete, istovremeno, osigurati isplativije i energetski efikasnije grijanje prostora, te istovremeno smanjiti gubitke toplote i ulazak štetnog zraka izvana. Termalna izolacija objekta u kojem boravite je efikasan način da se emisija stakleničkih plinova svede na minimum, te da se na taj način kvalitet zraka u Vašem susjedstvu vidljivo poboljša.

Pritom, važno je obratiti pažnju i na kvalitet fasadnog sistema koji će utopliti Vaš dom. Idealno rješenje predstavljaju ETICS fasadni sistemi za termoizolaciju vanjskih zidova, jer se sastoje od elemenata koji istovremeno garantuju maksimalnu nepropusnost i nenadmašivu izdržljivost. Iako možete izolirati pojedinačne strukturne elemente Vašeg doma, poput krova, zidova i prozora, jedino sveobuhvatan pristup ovom procesu će osigurati njegovu potpunu izolaciju. Najvažnije je, ipak, voditi računa o zidovima, jer se preko njih gubi čak do 40% toplote.

Instalacija ovog fasadnog sistema je brza i jednostavna: izolacijski materijal (stiropor ili mineralna vuna) se nanosi na prethodno pripremljenu površinu i potom ojačava mrežicom za rabiciranje. Konačni sloj se sastoji od završnog maltera i boje po Vašoj želji, koju možete odabrati iz iznimno bogate ponude.

Prednosti izolacije zidova sa ETICS fasadnim sistemima - undefined

Foto: Prednosti izolacije zidova sa ETICS fasadnim sistemima

Ukoliko živite u kvalitetno izoliranom prostoru, pored aktivne brige o okolišu, brinete i o kućnom budžetu, jer se povećanjem energetske efikasnosti stambenih prostora, kroz smanjenje rasipanja toplotne energije, ostvaruje značajna materijalna ušteda. Ovakva vrsta izolacije minimizira potrošnju energije potrebne za grijanje Vašeg doma, na taj način smanjujući Vaše račune za 30-40%.

ETICS fasadni sistemi predstavljaju idealno rješenje za sve osobe kojima je stalo do očuvanja okoliša, zelenijeg načina života i brige o budućnosti naše planete, ali i kućnom budžetu. Njime optimizirate potrošnju energije, reducirate buku i prodiranje vlage u Vaš dom i osiguravate sebi i svojim ukućanima toplotnu udobnost, kao i niže troškove za energiju.

Više o benefitima termoizolacije i bogatoj ponudi Ceresit ETICS fasadnih sistema, možete pronaći na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije