Keks iz Laste ponovo na policama

Radiosarajevo.ba
Keks iz Laste ponovo na policama
PrtScr / U Lasti trenutno zaposleno 25 radnika
Kokos keksi i čajni kolutići, proizvodi čapljinske tvornice keksa i vafla ”Lasta”, stigli su na police trgovina.

Naime, ova dva proizvoda izašla su proteklih dana s trake tvornice u stečaju u koju je na radna mjesta vraćeno 25 radnika, koji su krenuli s proizvodnjom jednostavnih proizvoda, koji su već našli svoj put do trgovina.


Čapljinci, koje je ekipa Al Jazeere Balkans zatekla da u trgovinama svoga grada kupuju ove proizvode, ističu da oni ne zaostaju za svojom ranijom, dobro znanom kvalitetom.

Uskoro stižu i krem štapići

Iz ”Laste” se doznaje kako se u trgovinama uskoro može očekivati šira paleta proizvoda te kako će do kraja godine na police stići i dobro znani krem štapići.

Ipak, za proizvodnju su jako važni ljudi.

”Ima ljudi koji znaju kako treba pokrenuti stroj, kako treba pripremiti sirovine, kako izmiješati zamijese… Kad je izašao prvi keks, kad smo ga spakirali i stavili u transportnu kutiju, bilo je i olakšanje oduševljenje, a bili smo i jako sretni”, kaže za Al Jazeeru tehnologinja u ”Lasti” Bosa Šutalo.

Oni radnici koji su već vraćeni na radna mjesta presretni su zbog činjenice da su se vratili u ”Lastu”, a vjeruju i uspjeh kompanije u budućnosti. Na posao se pozivaju stari radnici, a trenutno ih je zaposleno 25, dok će se širenjem proizvodnje broj radnika popeti na 150 KM.

”Lasta” ponovno leti

”Lasta” je u najboljim danima upošljavala 1.000 ljudi, a pred gašenje 10 puta manje. Ugušila se u dugovima koji su dosezali i do 7 miliona eura.  Većinski vlasnik ”Zvečevo” teško je mogao pomoći jer je i sam upao u probleme zbog pada koncerna Agrokor.

”Lasta” je otišla tiho, ali pokazalo se, ne zauvijek. Početkom godine imovina čapljinske ”Laste”, tvornice keksa i vafla, pokušavala se prodati na aukciji, kako bi se namirio dug vjerovnika.

Rasprodaja je zaustavljena pokretanjem stečaja. Suprotno svim očekivanjima, nakon dvije godine od gašenja poduzeća, pogoni su oživjeli. Oživjeti ‘Lastu odlučila je uz saglasnost povjerilaca stečajna upravnica Behrija Huseinbegović, koja iza sebe ima još pet preduzeća podignutih uz mrtvila. Vjeruje kaže u rad i proizvodnju.

Fabrika koja je u procesu proizvodnje vrijedi puno više nego ona koja ne radi i gdje su mašine staro željezo”, rekla je za Al Jazeeru Huseinbegović.

”Lasta” se prodaje zajedno sa imovinom

Dok 28 bivših radnika ”Laste” ponovno radi, objavljen je javni poziv za prodaju poduzeća ”Lasta” u stečaju i to metodom usmenog javnog nadmetanja. Nadmetanje će biti održano u prostorijama ”Laste” u Čapljini, u četvrtak, 29. novembra.

Rok do kojeg zainteresirani – pojedinci i firme, mogu dostaviti prijave je srijeda – 28, novembra. Kako piše u pozivu, prodaju su nekretnine – objekti i zemljište, što uključuje poslovni kompleks – proizvodne pogone, upravnu zgradu, portirnicu i trgovinu.

Osim toga, prodaje se i oprema preduzeća. Početna prodajna cijena je 11.476.300 KM, a u pozivu je navedeno da se imovina ne može prodati ispod navedenog iznosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije