Investicijom od 200 miliona eura Telemach BH kreirao preduslov za digitalizaciju Bosne i Hercegovine

0
Promotivni tekst
Investicijom od 200 miliona eura Telemach BH kreirao preduslov za digitalizaciju Bosne i Hercegovine
Promotivni tekst / GIGA gradovi konferencija

Ulaganja Telemacha BH u infrastrukturu koja predstavlja temelj tehnološkog razvoja Bosne i Hercegovine, doprinijet će pozicioniranju zemlje na mapu digitalno poželjnih lokacija, kako za poslovni sektor, tako i za pojedince, zaključak je konferencije „Giga gradovi – pokretači digitalizacije i razvoja Bosne i Hercegovine“, održane u Sarajevu.

„Želimo digitalizovati zemlju i značajno unaprijediti njen tehnološki i ekonomski razvoj kroz jačanje
sektora koji ima perspektivu, a trenutno još nije na nivou na kojem bi trebao biti. Bosna i Hercegovina je danas nažalost, na začelju digitalnog razvoja zemalja zapadnog Balkana, daleko iza susjednih država. Konceptom GIGA gradova ali i drugim dosadašnjim ulaganjima aktivno radimo da se ta situacija promijeni“, kaže Admir Drinić, CEO Telemach BH, te naglašava da je ova kompanija tokom proteklih 12 godina uložila više od 200 miliona EUR (390 miliona KM) u infrastrukturne projekte usmjerene na digitalizaciju zemlje, a u narednih pet godina planiraju dodatnih 75 miliona eura (150 miliona KM) investicija u mrežu i servise.

Admir Drinić
Promotivni tekst: Admir Drinić

Maruška Vizek, pomoćnica ravnateljice Ekonomskog instituta iz Zagreba, u svom je obraćanju istakla kako je 10-postotno povećanje indeksa digitalizacije povezano s rastom BDP-a od čak 0,63 posto na zapadnom Balkanu te kako ulaganje u digitalnu infrastrukturu i digitalizaciju ubrzava rast BDP-a i doprinosi izjednačavanju jaza u dohotku.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Telemach BH slavi GIGA gradove

Telemach BH slavi GIGA gradove

U Telemachu BH ističu da žele biti rame uz rame sa naprednim, informatički i digitalno najpismenijim društvima. U skladu s tim je i činjenica da korisnici Telemach BH interneta uživaju u prosječnoj brzini koja je u rangu Irske ili Latvije, što je na svjetskoj ljestvici oko 50. mjesta i znatno iznad prosjeka bilo koje zemlje u regionu.

Ševal Bećirević
Promotivni tekst: Ševal Bećirević

Koncept GIGA gradova novi je iskorak u tehnološkom razvoju Bosne i Hercegovine, baziran na uvođenju posebne infrastrukture u gušće naseljenim područjima, koja korisnicima omogućava čak 40 puta veće brzine u odnosu na tržišni prosjek. Trenutno su ove brzine dostupne u 27 GIGA gradova, sa namjerom da se i dalje širimo“, naglašava Ševal Bećirević, CTO Telemach BH.

„Brži internet znači čak 77% veću produktivnost u visokotehnološkim kompanijama, te oko 40% u uslužnim djelatnostima, čemu svjedoče i naši klijenti na bh. tržištu“, dodaje Bećirević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije