Intesa Sanpaolo Banka potpisala ugovor s Razvojnom bankom FBiH

Promotivni tekst
Intesa Sanpaolo Banka potpisala ugovor s Razvojnom bankom FBiH
Promo / Potpisivanje ugovora

Predstavnici Intesa Sanpaolo Banke BiH potpisali su sa Razvojnom bankom FBiH Ugovor o korištenju sredstava Garancijskog fonda u okviru kojeg Vlada Federacije BiH pruža podršku privrednicima i obrtnicima, koji su pogođeni pojavom pandemije COVID-19.

Zaključivanjem ovog Ugovora definisani su uslovi kojima se poduzetnicima, odnosno pravnim licima, koji samostalno obavljaju djelatnost proizvodnje i prodaje proizvoda i usluga na tržištu, omogućavaju povoljni uslovi kreditiranja uz garanciju Vlade FBiH.

Garancije Fonda namijenjene su za korisnike kredita sa sjedištem, odnosno prebivalištem u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Pandemija koronavirusa je značajno usporila razvoj privrede i ozbiljno dovela u pitanje obavljanje redovnih poslovnih aktivnosti naših klijenata. Od velike je važnosti da u podršci i plasmanima Intesa Sanpaolo Banke BiH prema privrednicima učestvuje Vlada FBiH putem Garancijskog fonda i Razvojne Banke FBiH. Fond će ohrabriti bankarski sektor da aktivnije kreditira privredu čime će se osigurati neophodna likvidnost kako bi se premostila neizvjesnost na tržištu. Program pokriva široki spektar klijenata iz različitih industrija. Kroz garancijski fond imamo mogućnost da klijentima uz povoljnije uslove u smislu kamata i kolaterala maksimalno olakšamo poslovanje. Posebno nas raduje što su u program uključene i kompanije čije je poslovanje orijentirano na izvoz", istakao je Alek Bakalović, član Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH, prilikom današnjeg potpisivanja ugovora. 

Potpisivanje ugovora - undefinedPromo: Potpisivanje ugovora

"Garancijski fond Federacije BiH predstavlja dugoročnu podršku privrednim aktivnostima kroz dvije faze. U prvoj fazi, garancije Fonda namijenjene su jačanju kreditnog potencijala poduzetnika za osiguranje izvora finansiranja s ciljem ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom COVID-19 na privredu Federacije BiH i stvaranju uslova za održivi rast privrede i zapošljavanje. U drugoj fazi, garancije Fonda bit će usmjerene na pružanje podrške pokretanju novih poslovnih aktivnosti, rastu i razvoju postojećih, povećanju konkurentnosti, inovacijama i zapošljavanju.”, izjavio je v.d. predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH dr. sc. Semir Fejzić.

Inicijalna sredstva Garancijskog fonda iznose 80 miliona KM, a u narednom periodu, odnosno već početkom oktobra 2020. godine, bit će uvećana za dodatnih 20 miliona KM. Garancijski potencijal je peterostruko veći, što dodatno potvrđuje važnost i dugoročnost ovog instrumenta pomoći privrednicima i obrtnicima od strane Vlade Federacije BiH, koji se realizuje putem Razvojne banke Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije