Hrvić: Bh. građanima je potrebna vjera i nada kako bi ostali ovdje

Naim Kavazić
Hrvić: Bh. građanima je potrebna vjera i nada kako bi ostali ovdje
Foto:AS Holding / Rusmir Hrvić predsjednik uprave AS Holdinga
"Nama je potrebna jaka privreda, jaka Bosna i Hercegovina i jaka regija. Mi trebamo građanima BiH ponuditi vjeru, nadu i primjere da ostanu ovdje raditi i živjeti" smatra Rusmir Hrvić predsjednik uprave AS Grupacije.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba, Hrvić ističe kako se trebaju ukidati granice i podjele unutar Bosne i Hercegovine i regije jer je to jedan od glavnih uslov za veće tržište i veće mogućnosti, s obzirom na to da je Europska unija budućnost za našu zemlju.

Radiosarajevo.ba: Ako gledamo nekoliko godina unazad, u BiH su poslovale rijetke kompanije koje su bile prepoznate kao jake, uspješne i stabilne. Međutim, iz ove današnje perspektive, ova slika se polahko mijenja. Da li u 2018. godini možemo reći da BiH ima konačno jake kompanije koje mogu povući bh. privredu i ekonomiju naprijed?

Dobro ste to primijetili. Situacija je do prije 7-8 godina bila gotovo beznadežna. Nije izgledalo da će se domaći proizvođači uspjeti izvući iz prilično loše situacije u kojoj su se našli. Danas je hvala Bogu sasvim drugačije. Mislim da danas u Bosni i Hercegovini imamo respektabilan broj sjajnih kompanija koje su u stanju proizvesti konkurentne proizvode za domaće i inozemna tržišta.

 

Rusmir Hrvić predsjednik uprave AS Holdinga - undefined

Rusmir Hrvić predsjednik uprave AS Holdinga

Također, svi oni sada puno više investiraju u inovacije, tehnologiju, ali i dizajn, promociju i komunikacije uopće, jačajući na taj način svoje brandove. Drago mi je smo u takvom odnosu prema izazovima razvoja domaćih brandova mi na neki način bili pioniri na našem tržištu. Lijepo je vidjeti da nismo sami, da je tu sada čitav niz snažnih i uspješnih domaćih kompanija.  

Radiosarajevo.ba: Izvoz iz BiH prošle godine zabilježio je rekordne brojke, a prema statističkim podacima za prvi kvartal ove godine, i dalje se bilježi rast izvoza.  Upravo, AS Grupacija je jedan od najvećih bh. izvoznika. Šta je ono najvažnije što bi vlasti trebale uraditi da olakšaju firmama poslovanje?

Vlasti su tu da kreiraju povoljan ambijent i okvirne uvjete poslovanja sa ciljem kontinuiranog unaprijeđenja konkurentnosti. Mi se na domaćem i inozemnim tržištima moramo nositi sa najjačim globlanim igračima, i zato je važno da uvjeti poslovanja budu barem jednaki.

Mislim da dijelim mišljenje svih poduzetnika u regiji kada kažem da sve zemlje regije i ljudi koji upravljaju njima moraju hitno stabilizirati prije svega političke prilike, kako bi biznismeni konačno pokazali svoje sposobnosti. Vjerujem da bismo tada kao jedna ekonomska i geografska cjelina za kratko vrijeme ovaj dio svijeta učinili puno zanimljivijim za investicije, velike infrastrukturne projekte, a što bi rezultiralo snažnim privrednim zamahom.

Rusmir Hrvić predsjednik uprave AS Holdinga - undefined

Rusmir Hrvić predsjednik uprave AS Grupacije

Radiosarajevo.ba: Ranije ste najavili da će AS Grupacija nastaviti sa akvizicijama domaćih brendova. U bh. javnosti pojavila se informacija da je AS Grupacija stekla udio u Zeničkoj industriji mlijeka (ZIM). Da li ovo znači da ulazite i u sektor mljekarstva u BiH?

Ove godine nismo fokusirani na akvizicije koliko smo fokusirani na jačanje korporativnog upravljanja jer smo 2017. godine formirali AS Holding. U momentu kada smo nakon 20 godina rasta i razvoja dostigli vrhunac, mi smo odlučili krenuti ispočetka, i to na način da ponudimo novu vrijednost ovoga puta u sferi upravljanja. Puno je toga na čemu trenutno radimo. I ranije smo naglašavali da proces akvizicija, rasta i razvoja nije okončan. Uskoro ćemo dati više detalja s tim u vezi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije