Hoće li Emirates preuzeti Etihad i postati najveći avioprijevoznik na svijetu

Radiosarajevo.ba
Hoće li Emirates preuzeti Etihad i postati najveći avioprijevoznik na svijetu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija / Airbus A380

Kompanija Emirates iz Dubaija planira preuzeti svoje susjeda, firmu Etihad iz Abu Dabija, čime bi postala najveći svjetski avio prevoznik po broju putnika, izjavila su četiri neimenovana izvora za američki Bloomberg, prenosi poslovni portal BiznisInfo.

Pregovori su još u ranoj fazi tako da i dalje mogu propasti, kazali su izvori.

Obje kompanije su na početku dobile dati komentar, a kasnije su negirale da su pregovori u toku. U ovakvim situacijama uobičajeno je da se negira vođenje pregovora, navode američki mediji.

Bilo kakav dogovor trebao bi odobrenje vladara u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Krah Etihada

Inače, dvije kompanije nekada su bile rivali, ali je Etihad posljednjih godina zapao u velike probleme.

Operacije Etihada smanjene su prethodnih godina nakon neuspjeha strategije ulaganja u problematične strane firme čiji je cilj bio povećanje saobraćaja preko Abu Dabija.

Jedna od tih kompanija, Air Berlin, propala je prošle godine dok je druga, italijanska Alitalia, podnijela zahtjev za bankrot. (Podsjetimo da je Etihad suvlasnik i kompanije Air Serbia).

Etihad je upao u probleme i nakon što je pad cijena nafte u arapskim zemaljama doveo do smanjenja broja putnika, što je 2017. dovelo do gubitka od 1,52 milijardi dolara, a ukupni dvogodišnji minus kompanije iznosio je skoro 3,5 milijardi dolara.

Agencija Fitch prošlog mjeseca saopštila je da očekuje da Etihad nastavi poslovati s gubitkom do 2022.

Emirates se oporavio

Emirates je također prošao kroz krizu, ali se brzo oporavio nakon rasta cijena nafte i jačanja lokalnih ekonomija. Neto dobit kompanije skočila je na 1,12 milijardu dolara u fiskalnoj godini koja je završena 31. marta, prenosi BiznisInfo.

Inače, spajanje kompanija ne bi bilo jednostavno zbog dupliranja ruta.

Emirates, koji ima najveću flotu aviona Airbus A380 superjumbos, ojačanu manjim aviona Boeing 777, trenutno je mnogo veći od Etihada.

Emirates je već sada najveći svjetski prevoznika na međunarodnim rutama, a ukupno četvrti na svijetu iza tri američka prevoznika – koja bi nadmašio ako bi preuzeo Etihad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije