Gulf Real Estate u projekte BiH uložio 35 miliona KM, te uplatila milionske iznose poreza

3
Radiosarajevo.ba
Gulf Real Estate u projekte BiH uložio 35 miliona KM, te uplatila milionske iznose poreza
Foto: Biznis.info / Turističko-rezidencijalno naselje Sarajevo Resort Osenik

Povodom medijskih natpisa o listi PDV i akciznih dužnika koju je objavila Uprava za indirektno-neizravno oporezivanje BiH, oglasili su se iz kompanije Gulf Real Estate.

Portal Radiosarajevo.ba informaciju da je 'Prvi arapski grad u BiH' među najvećim poreskim dužnicima, prenio s portala BiznisInfo.ba, a reakciju kompanije Gulf Real Estate prenosimo u cijelosti, bez korekcija:

"Medij koji je objavio, i potom oni koji su prenosili nepotpunu vijest, nisu poštovali novinarska načela koja zahtjevaju objektivan pristup, jer nisu kontaktirali kompaniju GULF REAL ESTATE d.o.o. koja bi na predmet interesa osigurala relevantne informacije. Usmjereni senzacionalnim privlačenjem pažnje čitalaca, mediji se nisu vodili profesionalnim načelima za objektivno informisanje i pravo na odgovor, već su javnosti ponudili neutemeljenu medijsku priču, dovodeći u pitanje arapske investicije u Bosni i Hercegovini.

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

'Prvi arapski grad u BiH' među najvećim poreskim dužnicima

'Prvi arapski grad u BiH' među najvećim poreskim dužnicima

Objavljeni natpisi su isticali dug GULF REAL ESTATE pri tom zanemarujući porezne dugove drugih firmi koji su višestruko veći. Pitanja nisu samo za uposlene u GULF REAL ESTATE, već i za širu javnost u Bosni i Hercegovini, čime je to GULF REAL ESTATE čiji dug nije ni pravosnažno utvrđen, zaslužila da bude u fokusu medijske kampanje? Da li se nepotvrđeni i nepresuđeni dug može i treba imputirati nečasnim arapskim investicijama? Zašto se projekat turističko rezidencijalnog naselja uporno negativno predstavlja kao “arapski grad” gdje je ulazak dozvoljen samo Arapima?

Međutim, poznato je da se, u još nedovršenom turističkom naselju, tradicionalno od 2015. godine održava Festival prijateljstva naroda Bosne i Hercegovine i naroda arapskih zemalja. Na taj festival su dobrodošli svi. Da li se neistinitim i negativnim isticanjem GULF REAL ESTATE i arapskog prefiksa firme šalje poruka da više nismo dobrodošli u BiH? Da li je to inicirana i vođena kampanja negdje iz onih krugova koji vanjske investitore u BiH presumjeravaju u susjedne države Bosne i Hercegovine? Da li su javnosti poznate pogodnosti koje nude susjedne države radi privlačenja vanjskih investicija, posebno iz arapskog svijeta?

Odgovore na neka od tih pitanja trebaju tražiti građani, kao svoje demokratsko pravo na tačno, objektivno i fer izvješavanje. Javnost u Bosni i Hercegovini podsjećamo da GULF REAL ESTATE d.o.o. je kompanija koja je u BiH uložila cca. 35 miliona maraka, te je na ime poreza uplatila milionske iznose. Najprepoznatljiviji projekat je turističko-rezidencijalno naselje Sarajevo Resort Osenik koji još nije u potpunosti završen, ali je već stekao regionalnu prepoznatljivost.

U vezi navodnog duga bitno je objasniti da isti, još uvijek, nije presuđen. Trenutno, odražava stav UINO BiH da su porezi dospjeli na naplatu. GULF REAL ESTATE d.o.o. je drugačijeg mišljenja zatražio sudsko odlučivanje koje do dana objave liste PDV dužnika nije okončano.

GULF REAL ESTATE d.o.o. ističe da je već jedan od pokrenutih sudskih postupaka pravosnažno okončan pozitivnim ishodom u našu korist, i to tako da je zapisnik o inspekcijskom nadzoru kojim je utvrđena porezna obaveza proglašen nezakonitim.

Dakle, GULF REAL ESTATE d.o.o. u vezi plaćanja poreza na dodatu vrijednosti koristio je, i koristi mogućnosti na pravne lijekove koja imaju i sva druga pravna i fizička lica u Bosni i Hercegovini.

Javnost u Bosni i Hercegovini, ali i šire, treba znati da je GULF REAL ESTATE d.o.o., bez obzira što dug u cijelosti osporava, isplatu istog obezbijedila dobrovoljnim zalogom zaključenim ugovorom o zasnivanju založnog prava u kojem su UINO-u BIH, do konačne odluke Suda, stavljene na raspolaganje nekretnine u iznosu od 5.300.000,00 KM.

GULF REAL ESTATE apeluje na sve medije da adekvatno i temeljito provode prikupljanje informacija, jer objava nekompletnih i neistinitih vijesti, ne nanosi samo štetu ugledu naše kompanije koja je investirala impozantan iznos, i namjerava to raditi i u budućnosti. Netačne i negativne objave o stranim investitorima obeshrabruju i ostale investitore i upućuju poruku budućim, a to sve nanosi štetu Bosni i Hercegovini u cjelini.

Slijedom navedenog očigledno je da GULF REAL ESTATE respektuje i provodi pravne norme Bosne i Hercegovine. Ako je to nešto što nekome smeta, ili su neke druge namjere u pitanju, GULF REAL ESTATE će u svakom slučaju nastojati da primjenom pravnih lijekova zaštiti svoje poslovanje od nečasne medijske pažnje, te poduzeti zakonom raspoložive aktivnosti zbog nanošenja materijalne i nematerijalne štete i tražiti odgovarajuću naknadu", naveli su iz ove kompanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Najnovije