Fabrika iz Tuzle izvozi proizvode u Norvešku, najavljuju nova zapošljavanja

Radiosarajevo.ba
Fabrika iz Tuzle izvozi proizvode u Norvešku, najavljuju nova zapošljavanja
Foto: RTV Slon / TTU Energetik Tuzla

Norveška je jedna od rijetkih zemalja sa kojima BiH ima suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, odnosno više izvozimo nego uvozimo.

Ovaj pozitivan trend najbolje se oslikava u poslovanju firme TTU Energetik Tuzla koja uspješno sarađuje sa kompanijama iz ove, ekonomski razvijene skandinavske zemlje.

Izvoz od 7 posto na kompletan promet firme odličan je rezultat, objašnjava direktor. No, ovim uspjehom menadžment se ne želi zadovoljiti, prenosi RTV Slon.

"Vrlo važno je napomenuti da se naša oprema koju izvozimo u Norvešku ugrađuje u štamparske komplekse, sada razvijamo prototipe za brodarsku industriju. Radimo na edukaciji kadrova. Željeli bismo za početak poduplati kapacitete u odnosu na 2018. godinu", rekao je Almir Zulić, direktor TTU Energetik doo Tuzla, prenosi RTV Slon.

Trenutno u ovoj firmi radi oko 180 radnika, a iz TTU Energetik najavljuju i nova zapošljavanja. Posebnu pažnju posvećuju novim, mladim kadrovima. Osim toga bitno je istaći da kvalitet kako rada tako i konačnog proizvoda prepoznaju i rudnici u našoj zemlji.

"Ono što nas u 2018. godini obilježava jeste jedan veoma uspješan, vrijedan projekat u RMU Banovići, to je transportni sistem za prenos otkrivke sa jedne na drugu lokaciju. Drugi veliki projekat je u RMU Kakanj to je hidrotehnički tunel koji smo 15. aprila ove godine pustili u rad. Želim posebno istaći da se TTU Energetik vratio na tržište", objašnjava direktor Zulić.

Uspješan povratak na tržište pokazuje i podatak da firma nema reklamacije na svoje proizvode. Nastavak i proširenje saradnje TTU Energetik sa firmama u Norveškoj nije upitan, a na tome će posebno raditi i službenici ambasade BiH u ovoj zemlji.

Proširenje saradnje s Norvežanima

Učvršćivanje odnosno proširenje saradnje sa norveškim partnerima bila je jedna od tema razgovora između direktora TTU Energetik i ambasadora BiH u Norveškoj Nedima Makarevića koji je danas obišao pogone ove firme.

Obećana je konkretna podrška ambasadora u ovom pravcu. Kao dobar primjer unapređenja saradnje dvije zemlje, on je naveo i Biznis platformu bh. dijaspore u Norveškoj koja je okupljena oko tamošnjeg Udruženja biznismena….

"Uspjeli smo u 2018. godini da napravimo povećanje izvoza od 30% u odnosu na 2017. godini. Imamo suficit sa njima, što je vrlo rijetko, pogotovo kada pričamo o zapadnoj Evropi. Organizovali smo i jednu biznis platformu naših ljudi koji djeluju ispred Udruženja biznismena koje ima upravo ovu funkciju da vidi potrebu iz BiH i da je usmjeri u pravom smjeru. Iz ambasade ćemo to kanalisati u pravom smjeru", objasnio je Makarević.

Nakon obilaska postrojenja TTU Energetik Tuzla, ambasador i direktor firme potvrdili su da je cilj iskoristiti na pravi način potencijale firme, ali i bogato tržište Norveške kako bi, na obostranu korist, imali produktivnu saradnju naše i jedne od najbogatijih zemalja svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije