Bosnalijek povećao prihode i dobit u 2021. godini za 35 posto

1
Promotivni tekst
Bosnalijek povećao prihode i dobit u 2021. godini za 35 posto
Foto: Bosnalijek / Bosnalijek Logo

Unatoč brojnim problemima koje je u funkcioniranju globalnog farmaceutskog tržišta izazvala pandemija COVID-19, Bosnalijek je u 2021. godini ostvario izvanredne poslovne rezultate o čemu govori rast prodaje, izvoza, prihoda i dobiti, te osmu godinu zaredom bilježi rekordne rezultate zbog čega slovi za giganta industrije u Bosni i Hercegovini.

Tako je poslovna 2021. godina završena sa 12,1 milion KM ukupne neto dobiti što je, u odnosu na prethodnu 2020. godinu, povećanje za 35 posto. Ukupni prihodi Bosnalijeka u 2021. godini iznosili su 154 miliona KM i veći su za 2,6 posto u odnosu na prihode ostvarene godinu dana ranije.

"Ostvarenim poslovnim rezultatima u 2021. godini, Bosnalijek je pokazao da se radi o jednoj od najuspješnijih domaćih kompanija te jednom od regionalnih lidera u farmaceutskoj industriji. Posebno smo ponosni jer smo, u zaista otežanim uslovima poslovanja koje je prouzrokovala pandemija, ostvarili postavljene ciljeve i nastavili uspješno poslovanje te otvorili nova tržišta i dodatno obogatili portfolio proizvoda. Stalno unapređenje poslovanja bio je i ostaje naš osnovni cilj kako bismo osigurali stabilna radna mjesta naših uposlenika te nesmetan rast i razvoj kompanije. Očekujemo da ćemo ove godine započeti sa prvim izvozom na tržište Centralne Amerike, a u završnoj smo fazi dobijanja odobrenja od strane FDA (Food and Drug Administration) Sjedinjenih Američkih Država za uvoz grupe proizvoda Lysobact® u SAD, čime će se za Bosnalijek otvoriti potpuno nova perspektiva", poručili su iz kompanije Bosnalijek.

Bosnalijek je u posljednjih pet godina ostvario prihode veće od 650 miliona KM i ukupnu dobit veću od 50 miliona KM, što je rast od nekih 20 posto u odnosu na isti period prije toga. Svaka godina je uspješnija od prethodne što jasno ukazuje na fokusiran pristup i jasnu strategiju rasta i razvoja kompanije čime se rijetko koja kompanija sa ovako dugom historijom u BiH može pohvaliti.

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Posebno je značajno istaknuti da je najveći dio prihoda ostvaren od izvoza, uz kontinuiran rast prodaje i na domaćem tržištu. Ovi podaci pokazuju potpunu opredijeljenost Bosnalijeka ka jačanju domaće proizvodnje sa snažnim međunarodnim prisustvom, čime se Bosnalijek svrstao u lidere među domaćim industrijskim proizvođačima te je izvrsnim upravljanjem svim procesima savladao sve poteškoće i izazove u proteklim godinama. Bosnalijek u ovom trenutku posluje na tri kontinenta i izvozi proizvode u više od 22 države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije