Potvrđeno / Bingo: Načinjena nam je velika šteta, slijede tužbe zbog Vranduka

13. 09. 2019. u 11:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 22

Tunel Vranduk i dalje će biti noćna mora za sve vozače koji prolaze tom saobraćajnom "žilom kucavicom".

Jučer je stigla vijest iz Vlade Federacije BiH da su "Ceste FBiH" opet zatražile produženje roka za završetak radova, i to na prevoju Karaula na magistralnoj cesti Sarajevo - Tuzla, ali i u tunelu Vranduk kod Zenice.

O ovim pitanjima na posljednjoj sjednici raspravljala je iz Vlada FBiH.

U vezi s Vrandukom, naglašeno je da je na terenu vidljivo da veliki broj putničkih vozila prolazi kroz tunel, što stvara velike gužve.

Ništa novo: Opet produženje roka za radove na prevoju Karaula i tunelu Vranduk

Realizirajući zaključak Vlade FBiH od 31.7.2019. godine, JP Ceste FBiH je za današnju sjednicu pripremilo detaljne izvještaje o stanju radova izgradnji dionice ceste M-18 na prevoju Karaula i rekonstrukciji tunela Vranduk, izvijestio je Ured za informiranje Vlade FBiH.

Realizirajući zaključak Vlade FBiH od 31.7.2019. godine, JP Ceste FBiH je za današnju sjednicu pripremilo detaljne izvještaje o stanju radova izgradnji dionice ceste M-18 na prevoju Karaula i rekonstrukciji tunela Vranduk, izvijestio je Ured za informiranje Vlade FBiH.

Planirano je, međutim, da građevinski radovi u glavnoj tunelskoj cijevi budu završeni do kraja oktobra 2019. godine, kada bi u dnevnom intervalu promet bio normaliziran u obje trake tunela.

U trećoj smjeni (od 22 do 6 sati) jedna traka bi bila korištena za montažu opreme, a druga za naizmjenično propuštanje, navodi se u izvještaju.

Podsjetimo, rekonstrukcija tunela stvorila je velike saobraćajne gužve i kilometarske kolone. Prosječno se čekalo 60 minuta.

Tunel Vranduk - rekonstrukcija koja je paralizirala cijelu BiH

Brže se gradilo u vrijeme krampi i lopata, nego danas u vrijeme moderne mehanizacije

Tokom ljetnih mjeseci posebno su u problemima bili bh. privrednici koji su trpjeli štete. 

Loš pristup rekonstrukciji i aljkavost na terenu stigli su na naplatu. Kako nam je potvrđeno, privrednici će tražiti nadoknadu štete. 

Prva se na ovaj potez odlučila kompanija "Bingo".

"Kompaniji "Bingo" i ostalim privrednicima čija vozila saobraćaju dionicom kroz tunel Vranduk, načinjena je velika materijalna šteta, koja još nije do kraja procijenjena, jer tunel još uvijek nisu završili. S obzirom da se radi o glavnoj saobraćajnici kroz BiH, ova rekonstrukcija ima ogromne posljedice u mnogim granama privrede", kazala je za Radiosarajevo.ba rukovodilac službe marketinga Tatjana Paunoski.  

Na sjednici Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBIH održanoj u julu ove godine razmatrani su problemi štete koju trpi privreda BiH zbog rekonstrukcije tunela Vranduk.

Istaknuto je da je rekonstrukcija tunela Vranduk koja traje od jeseni prošle godine već nanijela ogromne štete privredi BiH, a neke procjene govore da šteta za privredu i stanovništvo iznosi oko milion KM dnevno.

NEMA KOMENTARA