BBI VIP Business Club: Iskoristiti potencijale turizma i IT za razvoj privrede

Promotivni tekst
BBI VIP Business Club: Iskoristiti potencijale turizma i IT za razvoj privrede
Foto: BBI / Okrugli sto na temu „Turizam i IT kao glavne razvojne grane regije Banja Luka“

U organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke u Banjoj Luci održan okrugli sto na temu „Turizam i IT kao glavne razvojne grane regije Banja Luka“.

„Cilj BBI Banke je da kreiramo što kvalitetnije i povoljnije uslove za privrednike i da ih podržimo u njihovom radu i razvoju. U fokusu današnjeg razgovora u Banjoj Luci su sektori turizma i IT-a, koji su identificirani kao najperspektivnije grane u ovoj regiji. Da bi se iskoristio postojeći potencijal potrebno je raditi na njihovom unapređenju i pronalasku novih investitora i poslovnih partnera“, izjavio je Nermin Oprašić, rukovodilac Odjeljenja za velike klijente i sindikacije BBI banke prilikom otvorenja skupa.

Dodao je da Bosna Bank International putem BBI VIP Business Cluba i Sarajevo Business Foruma otvara brojne mogućnosti za pronalazak investitora i otvaranje novih tržišta, te pozvao privrednike da se priključe ovom značajnom događaju.

O izazovima, prednostima i očekivanjima u IT sektoru govorio je Saša Ačić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

„IT sektor na našem području je vrlo zanimljiv za inostrane kompanije, jer imamo povoljan poreski sistem koji omogućava brzu akumulaciju sredstava. U narednom periodu potrebno je uložiti trud u proizvodnju stručnog IT kadra i naći načina kako ga zadržati na našim prostorima. To je ogroman izazov, jer je imigracija mladih itekako osjetna. Moraju se što prije stvoriti povoljni uslovi za njihov ostanak i razvoj domaće privrede“, kazao je Ačić.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, predstavio je trendove i potencijale turizma u regiji Banja Luka.

Istakao je da turizam ima veoma visoke stope rasta i da osim hotelijera, od njega profitiraju sektori saobraćaja, kulture i prehrambena industrija, te se u budućnosti treba posvetiti bogaćenju ponude, izgradnji i obnovi turističkih atrakcija.

Ovom prilikom uspješne poslovne priče prezentovale su kompanije „Unis Tours“ d.o.o. Banja Luka i „Lanaco“ d.o.o. Banja Luka, nakon kojih je pokrenuta diskusija o očekivanjima i perspektivama u turizmu i IT-u.

Ovo je samo jedan u nizu događaja koje BBI banka organizuje ususret jubilarnom, 10. Sarajevo Business Forumu 2019, koji će se održati od 17. do 19. aprila u glavnom gradu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije