Bankrotirao jedan od najvećih svjetskih lanaca prodaje igračaka

Radiosarajevo.ba
Bankrotirao jedan od najvećih svjetskih lanaca prodaje igračaka
Kompanija Toys R Us, koja je jedan od najvećih svjetskih lanaca prodaje igračaka, proglasila je bankrot i to dugom koji se vuče već više od jedne decenije.

 Također, kompanija nije uspjela zadržati kupce s nižim cijenama jer je prodaja putem interneta danas mnogo popularnija.

Kako piše američki Bloomberg, ukupna dugovanja i potraživanja iznose više od milijarde dolara, navodi se u finansijskom izvještaju na čak 11 stranica, koji je dostavljen Američkom sudu za bankrote u gradu Richmond, u saveznoj državi Virginia.


Prije nego su predali zahtjev za bankrot, lanac je osigurao tri milijarde dolara od svojih kreditora ukljućujući i banku JP Morgan Chase & Co., kako bi restruktuirali kompaniju. Ovo finansiranje bit će razmatrano na sudu.

Kompanija Toys R Us nije objavila planove o zatvaranju prodavnica i kaže da će one nastaviti normalno raditi širom svijeta.


Toys R Us je osnovan 1948. godine kao prodavnica igračaka, odjeće, obuće i opreme za djecu i bebe. Imaju više od 1.500 prodavnica širom svijeta i zapošljavaju oko 68.000 radnika. Prihodi u 2014. godini iznosili su nevjerovatnih 12,4 milijarde dolara, ali su unatoč tome poslovali negativno.

Poput svakog drugog lanca prodavnica, i mi ćemo odluke o zatvaranju prodavnica i otvaranju donijeti na osnovu procjene šta je najbolje za biznis”, izjavio je glasnogovornik kompanije Michael Freitag.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije