Addiko: Kantonalni sud u Mostaru potvrdio zakonitost valutne klauzule u CHF

Radiosarajevo.ba
Addiko: Kantonalni sud u Mostaru potvrdio zakonitost valutne klauzule u CHF

Kantonalni sud u Mostaru odbio je zahtjev tužitelja za poništenje ugovora o kreditu i valutne klauzule, te potvrdio njihovu zakonitost, saopćeno je iz Addiko banke.

"Ova presuda je jedna u nizu na ovom, ali i drugim sudovima, na kojima je potvrđena zakonitost ugovora o kreditu sa valutnom klauzulom u CHF valuti, ali i same valutne klauzule, a što je od strane Addiko Banke u više navrata isticano kao nepobitna činjenica utemeljena na zakonima važećim u Bosni i Hercegovini. Zakonitost valutne klauzule je potvrđena i Pravnim shvatanjem Vrhovnog suda FBIH, te u nekoliko navrata presudama Vrhovnog suda RS. Informacija koja se pojavila u nekim medijima izvučena je iz konteksta, što je, nažalost, postala gotovo uobičajena praksa predstavnika Udruženja Švicarac, a s ciljem generisanja medijske pažnje", istaknuto je.
 
Kako navode, u konkrentom slučaju je tužitelj pravno lice, a ugovoreni uslovi kredita, način obračuna kamate i sam kredit bili su specifični i drugačiji od ostalih kredita koje je davala Banka.

"U tom je kontekstu sud i usvojio dio zahtjeva tužioca za isplatu, bazirano prvenstveno na načinu obračuna specifičnom za ovaj slučaj. Banka će, u skladu sa svojom strategijom, koristeći se svim zakonskim mogućnosti ma, nastaviti sa pravnom procedurom u ovom predmetu, uvažavajući njegov specifičan karakter.", saopćili su.  

Podsjećaju,  Addiko banka je, odmah po dolasku na bh. tržište, pristupila aktivnom rješavanju nasljeđenog problema CHF kredita.

"Kao jedina banka u regionu ponudila je dobrovoljnu konverzije kredita sa valutnom klauzulom u CHF, želeći na taj način olakšati klijentima koji su ugovorili ovaj kreditni proizvod. Tokom proteklih nekoliko godina, broj korisnika kredita je značajno smanjen, te je zatvoreno ili konvertovano više od 92% ukupno odobrenih kredita na području Bosne i Hercegovine", navedeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije