Željeznice Federacije: Neophodna ulaganja u infrastrukturu

Radiosarajevo.ba
Željeznice Federacije: Neophodna ulaganja u infrastrukturu

Na 4. međunarodnom susretu predstavnika vlada i poslovnih ljudi jugoistočne Evrope s poslovnim ljudima Evropske unije, visokorazvijenih zemalja Azije i Ruske Federacije, koji je danas započeo u Sarajevu, Željeznice Federacije BiH prezentirat će tri velika projekta.

To je nastavak rekonstrukcije pruge na koridoru 5-C od Sarajeva do Šamca, te elektrifikacija pruga Doboj-Tuzla-Zvornik i Brčko-Banovići čijom bi realizacijom željeznice u BiH bile potpuno elektrificirane.

"Koristićemo domaću energiju i posmatrano ekonomski i ekološki to je odlična stvar za jednu državu. Naravno, prezentirat ćemo i telekomunikacije i niz drugih manjih projekata koji će, ako se realiziraju do 2015., obezbijediti moderan željeznički sektor u BiH", kazao je direktor Željeznica Federacije BiH Narcis Džumhur.

Ova konferencija je, po njegovim riječima, izuzetno važna za privrednike ne samo iz BiH nego regiona i šire. Direktan kontakt s privrednicima i vladama daje veće efekte i priliku za dogovore o aktuelnim i budućim projektima.

"Tokom dvodnevne konferencije imat ćemo priliku da pokažemo što smo dosad uradili na rekonstrukciji i modernizaciji željezničkog sektora u BiH, kao i da kandidujemo nove projekte koje želimo uraditi do 2015. godine", dodao je Džumhur.

Istakao je da bez ulaganja u infrastrukturne projekte i razvoja nema prevazilaženja ekonomske krize, niti većeg zapošljavanja i rješavanja svakodnevnih kratkoročnih i dugoročnih problema u svakoj državi pa i BiH.

Glavni organizator četvrtih poslovnih susreta u Sarajevu je kompanija Unipol Trading Limited Co. iz Nikozije.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije