Zavirite u Špajz: Mjesto u kojem je sve domaće (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Zavirite u Špajz: Mjesto u kojem je sve domaće (FOTO)

Na samo nekoliko minuta od glavne sarajevske saobraćajnice, u ulici Koševo 28, nalazi se čarobna prodavnica hrane. I to ne bilo kakve hrane!

U Špajzukako je simbolično nazvana ova trgovina, možete pronaći domaća jaja, razne vrste sireva, tjestenina, proizvode od dimljenog i sušenog mesa, svježe voće, povrće i začinsko bilje, domaće sirće, turšije, ajvar, razne vrste meda te propolis i matičnu mliječ, kao i ostale proizvode na bazi meda, čajeve i proizvode na bazi ljekovitog bilja te razne vrste domaćeg brašna.

Prerađevine od voća i povrća te mliječni proizvodi proizvedeni su prema tradicionalnim recepturama. A ono što je itekako bitno, svi proizvodi su 100 posto proizvedeni u BiH. To je rezultat dugogodišnjeg rada malih poljoprivrednih proizvođača iz raznih krajeva zemlje.


FOTO: Velija Hasanbegović

Radi se o biološki zdravim namirnicama proizvedenim bez upotrebe bilo kakvih umjetnih dodataka, a proizvode dodatno kontrolira Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Veterinarski fakultet u Sarajevu, i to redovnim i detaljnim analizama.

Naši standardi su visoki, a to ljudi cijene

"Ovo je velika prilika za domaći proizvod. Naša je najvažnija reklama kvalitet, a riječ o kvalitetu dolazi od naših novih ili stalnih kupaca koji nas preporučuju drugima. Takvo povjerenje zahtijeva održavanje standarda kvalitete proizvoda i usluge, naši su standardi visoki i to ljudi zaista cijene. Špajz je izazovna, ali i uspješna priča", priča nam Šemsudin Maljević predstavnik "Špajz" tima

Činjenica da ljudi već prepoznaju kvalitet ohrabruje te daje poticaj za još bolji i kvalitetniji nastavak rada.

"U BiH se zna šta je kvalitetna hrana, ljudi su nažalost uskraćeni za priliku da kupuju kvalitetne domaće proizvode. Dobar dio ponude jesu proizvodi prema starim i provjerenim receptima i često nam se desi da ih kupci ocijene kao nešto čega se sjećaju iz djetinjstva. Kada govorimo o svježem povrću i voću dešava se isto i to nam je izuzetno drago i jako smo ponosni na naše proizvođače. Kod nas se još uvijek većina obroka priprema u domovima, velika je stvar kada vam kupci kažu da daleko manje koriste začine jer je povrće samo od sebe jakog i ugodnog mirisa i okusa ili da uživaju u pravom okusu npr. paradajza. Domaću je hranu zamijenila industrijska, ali i to se polako ali sigurno mijenja", ističe Maljević.

Kako vrijeme prolazi tako se razvijaju ideje i način poslovanja. Rezultat vrijednog rada je i to što će od narednog mjeseca "Špajz" postati i dobavljač restoranima i hostelima.

Proizvodi na koje smo zaboravili

Slijedeći želje i apetite svojih klijenata ova dosjetljiva ekipa uvodi  i zaboravljene proizvode naših domaćica i domaćina. Primjer je slatko od duda ili od tikve koji su se pokazali izuzetno zanimljivim. Neki od proizvoda bi mogli doživjeti svoj novi početak, možda i pod brendom "Špajza".

"Ponudu stalno obogaćujemo jer to tržište jednostavno zahtijeva. Naši su proizvođači odgovorili novim i zanimljivim proizvodima kao što su sirevi sa začinima, marinade i slično.  Razvijamo se polako, ali sigurno, nove će se ideje realizovati prema zahtjevu i željama kupaca, nekima ih namjeravamo iznenaditi. Već smo prevazišli planirano, a kada radite s ljubavlju, prilike se često i same otvaraju."

Cijene proizvoda su pristupačne, s ciljem zadovoljstva i potrošača i proizvođača, s obzirom da kupovinom u Špajzu direktno podržavate rad malih domaćih poljoprivrednih proizvođača samim tim znate i porijeklo hrane koju kupujete i konzumirate.

Špajz radi svakim radnim danom od 9 do 18 sati te subotom od 8 do 14.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije