Zaštitite se od skimminga na bankomatima

Radiosarajevo.ba
Zaštitite se od skimminga na bankomatima

Skimming je tip zloupotrebe kartica na bankomatu koji je prisutan širom svijeta. Način na koji se takva zlouporaba odvija je da se na bankomat ugradi lažni čitač kartica koji kopira podatke s magnetskog zapisa i mini kamera koja snima unos PIN-a. Osobe koje su uključene u ovu vrstu kriminala najčešće su dio organiziranog kriminala, njihovo područje djelovanja nije samo jedna zemlja, već cijela regija.

U slučaju skimminga sumnjive kartice se u najkraćem mogućem roku blokiraju, a klijenti dobivaju nove kartice u roku od nekoliko dana. Ukoliko se utvrdi prijevara, banke u potpunosti namiruju oštećenima izgubljenu imovinu i učinjene troškove.

Mjere samozaštite prvenstveno se odnose na zaštitu PIN broja - osobnog tajnog identifikacijskog broja koji mora ostati poznat isključivo vlasniku kartice. Nadalje, PIN se nikada ne smije nositi zapisan u neposrednoj blizini same kartice, a prilikom korištenja bankomata, jedna od metoda dodatne zaštite je zaklanjanje unosa PIN broja na tipkovnici (rukom, novčanikom i slično). Mogućnost zlouporabe kartice bez PIN-a je zanemariva.

Korisnicima kartica bankari savjetuju da zapamte svoj PIN, da karticu ne nose zajedno sa zapisanim PIN-om te da je ne ostavljaju bez nadzora trećim osobama (primjerice, kod plaćanja računa u restoranima i drugim sličnim situacijama).

tportal/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije