Zakon o PDV-u je zastario: Šta će donijeti nove izmjene?

K. S.
Zakon o PDV-u je zastario: Šta će donijeti nove izmjene?
Foto: Facebook / Jelena Trivić
Građani Bosne i Hercegovine, ali i međunarodna zajednica željno isčekuju što prije formiranje vlasti na svim nivoima.

Jedan od prvih i najvažnijih zadataka novih vlasti bit će izmjena Zakona o PDV-u.

Naime, kada je 1. januara 2006. godine stupio na snagu postojeći Zakon o PDV-u on je tada bio u potpunosti usklađen sa direktivama Europske unije.

Danas, gotovo 13 godina kasnije, zakon je zastario, potrebno je ga prilagoditi, izmijeniti i uskladiti da europskim direktivama.

Između ostalog, pominju se različite stope PDV-a za različite proizvode, mada je bilo upozorenja međunarodnih finansijskih institucija da se ostane na jedinstvenoj stopi, pominje se povećanje stope PDV-a i podizanje praga za ulazak u sistem PDV-a sa 50.000 na 70.000 KM godišnjeg prometa.

Protiv povećanja PDV-a

Kako je za Radiosarajevo.ba izjavila predsjednica Ekonomskog savjeta PDP-a Jelena Trivić diferencirane stope PDV-a dobre su samo u određenim stvarima.

“Zalagali smo se da za dječiju opremu bude nultna stopa, a za sve druge proizvode jedinstvena stopa PDV-a. Zapravo, nulta stopa PDV-a bila bi dobra za samo uzak broj proizvoda. Što se tiče povećanja stope PDV-a, očekujem da će ih nove vlasti povećati i to uz pomoć Europske komisije- Mi u PDP-u se protivimo povećanju stope PDV-a”, rekla je Trivić.

Jelena Trivić, kandidatkinja za NSRS - undefined

Trivić: Na dječiju opremu dati 0 posto PDV-a        FOTO: Facebook

Napomenula je da je loša finansijska situacija na entitetskim i državnom nivou i da nove vlasti podići porez pravdajući se da BiH ima najnižu stopu PDV-a u regiji.

“To će dovesti do poskupljenja svih proizvoda i usluga. Poskupljenje neće biti za taj procentat PDV-a nego će biti još više. Pogledajte primjerice akcize na gorivo. Pa nije gorivo poskupilo za 0,18 KM već se cijena gotovo udvostručila, dok cijene barela nafte na svjetskom tržištu opadaju”, podsjeća Trivić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo Safudin Čengić ocjenjuje za Radiosarajevo.ba da će podizanje stope PDV-a nanijeti štetu privrednicima.

Naš sagovornik kaže da vlasti neće dobiti podršku od poslovne zajednice za povećanje stope PDV-a.

S konferencije za medije u Sarajevu: Muhamed Šaćiragić i Safudin Čengić - undefined

Čengić: Udar na privredu        Foto: Centrotrans

Udruženje poslodavaca će tražiti učešće naših predstavnika u izradi novog Zakona o PDV-u i smatramo da ne treba povećavati PDV”, rekao je Čengić.

Govoreći o podizanju praga za ulazak u PDV sistem sa 50.000 na 70.000 KM, Čengić napominje da je to malo i da prag treba podići na 100.000 KM.

“To će donijeti koristit malim privrednicima i obrtima”, ocijenio je naš sagovornik.

PDV plaćati po naplaćenoj fakturi

Članica Instituta za razvoj mladih KULT Ajka Rovčanin rekla je za Radiosarajevo.ba da će Institut učestvovati u javnoj raspravi i u izmjenama Zakona o PDV-u insistirat će da se rok plaćanja PDV-a pomjeri sa 10. dana u mjesecu do 20. ili čak do zadnjeg dana u mjesecu.

“Također, insistiramo da se PDV plaća po naplaćenoj a ne po izdatoj fakturi. To bi itekako rasteretilo privredu. Osim toga, Srbija i Hrvatska te 22 zemlje Europske unije uvele su sistem plaćanja po naplaćenim a ne izdatim fakturama. To što predlažemo u skladu je s europskim direktivama”, rekla je Rovčanin.

Ajka Baručić - undefined

Rovčanin: Pozitivna iskustva iz EU       FOTO: Facebook

Napominje da su iskustva u Europskoj uniji pokazala da plaćanje PDV-a po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi je donijelo rast javnih prihoda ali i veliko olakšanje za privredu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije