Za petlju Mahovljani 21 milion eura

Radiosarajevo.ba
Za petlju Mahovljani 21 milion eura

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan Claudio Viezzoli potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o zajmu vrijedan 21 milion eura za izgradnju petlje Mahovljani, javlja Fena.

Realizacijom ovog projekta bit će završena izgradnja autoputa Banja Luka - Gradiška, što je prvi autoput u Republici Srpskoj koji povezuje Banja Luku s međunarodnim transportnim koridorom X.

Projekt će provesti javno preduzeće "Autoputevi RS", a trajanje zajma je 15 godina uključujući grejs period od tri godine.

Ministar Vrankić je na ceremoniji potpisivanja ugovora naglasio važnost autoputeva u BiH te najavio potpisivanje novih ugovora u ovoj oblasti u narednom periodu.

"Na nama je kvalitetna implementacija ovog projekta, vrlo brzo i efikasno povlačenje sredstava te aktivnosti na sklapanju ugovora na novim projektima", kazao je Vrankić.

Važan uspjeh

Direktor EBRD-a za zapadni Balkan ističe da je potpisivanje ovog ugovora jedan od važnih uspjeha u ovoj godini te dobar primjer kako različiti subjekti mogu uspješno sarađivati.

"Ovo je nastavak kontinuirane saradnje i pozitivnih događanja s BiH", istaknuo je Viezzoli, dodajući da banka ovu godinu zaključuje s više od 100 miliona eura novih investicija u BiH.

Naglasio je da EBRD ima veoma ambiciozan program rada za narednu godinu te najavljuje već u januaru potpisivanje ugovora za nove projekte.

Pored EBRD-ovog kredita, ovaj projekt sufinansira i Evropska komisija od pet miliona eura u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

EBRD je do danas investirao više od 328 miliona eura u putni sektor u BiH, a ukupna ulaganja u BiH premašuju milijardu eura, prenijela je Fena.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije