Za mjesec dana u FBiH otkriveno 49 radnika na crno

Anadolija
Za mjesec dana u FBiH otkriveno 49 radnika na crno
FOTO: Arhiv / FUZIP: Sačinjeno 836 zapisnika
Federalna uprava za inspekcijske poslove u periodu od 21. juna do 23. jula izdala je 642 prekršajna naloga u iznosu od 739.270 KM.

U nastavku pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH, federalni inspektori su, u periodu od 21. do 23. jula, izvršili 832 inspekcijska nadzora i šest kontrolnih nadzora.

Sačinjena su 832 zapisnika, izdato je 642 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 739.270 KM, a naplaćen je iznos od ukupno 36.543,50 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak.

Inspektori su izrekli 53 upravne mjere, izrečeno je 36 mjera privremene zabrane rada. Od 304 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da dva subjekta nadzora ne posjeduju fiskalni uređaj, a 40 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

Od 1.410 kontrolisanih radnika, zatečeno je 49 radnika "na crno".

Akcenat pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike. 

Iz federalne uprave za inspekcijske poslove ponovo pozivaju sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije