Za 11 godina za poticaje u poljoprivredi izdvojeno više od tri miliona KM

AA
Za 11 godina za poticaje u poljoprivredi izdvojeno više od tri miliona KM
AA / Ilustracija
Općina Tešanj je u proteklih 11 godina za poljoprivredu izdvojila više od tri miliona konvertibilnih maraka novčanih poticaja, navedeno je na prezentaciji poljoprivrednih poticaja za 2017. godinu, održanoj u Tešnju.

Prezentaciji su prisustvovali, osim predstavnika općine Tešanj, i ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK Himzo Smajić, kao i poljoprivredni proizvođači sa područja općine Tešanj. 

Iz kabineta načelnika navedeno je da je ova općina jedna od rijetkih općina koja je prepoznala značaj poljoprivredne proizvodnje tako da se još od 2006. godine izdvajaju određena sredstva u budžetu općine Tešanj kao grant za razvoj poljoprivrede.

Shodno tome, svake godine se donosi Program novčanih poticaja za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje na području općine Tešanj, kojim se propisuju uslovi i način ostvarivanja novčanih podrški. 

“Željeli smo se sastati sa poljoprivrednim proizvođačima koji su korisnici naših poticaja i na ovaj način prezentirati ono što smo zajednički uradili. Ove godine za poticaj poljoprivredi izdvojili smo najveći iznos do sada - 331.210 KM i taj iznos je jučer uplaćen na račune poljoprivrednika. I u narednim godinama planiramo nastaviti podršku poljoprivrednicima”, izjavio je općinski načelnik Suad Huskić. 

Za novčani poticaj primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u jedanaest godina novčanih poticaja, utrošeno je 3.230.980 KM i obrađeno ukupno 6.400 zahtjeva. Osim općinskih novčanih poticaja, gazdinstva ostvaruju i novčanu podršku sa federalnog ili kantonalnog nivoa. 

“Ove godine, u kantonalnom budžetu za ovu namjenu smo predvidjeli 2.500.000 KM, ali je rebalansom taj iznos povećan na 2.800.000 KM. U toku je izrada budžeta za 2018. godinu i za poljoprivredu je planiran još veći iznos”, kazao je ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK Himzo Smajić. 

Na području općineTešanj razvijeni su različiti vidovi poljoprivredne proizvodnje, a najznačajniji su: stočarstvo (govedarstvo i peradarstvo), ratarstvo (žitarice i krmno bilje), povrtlarstvo (plastenička proizvodnja i kornišon) i voćarstvo (jabučasto, koštićavo i jezgrasto voće i jagodičasto voće). 

U 2017. godini realizovano je i nekoliko projekata u saradnji sa različitim organizacijama, kao što su podizanje zasada maline, ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima, program podrške marginaliziranim grupama žena, itd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije