Vođa Dubaija umiruje investitore

Radiosarajevo.ba
Vođa Dubaija umiruje investitore

Šeik Mohammed bin Rashid al Maktoum, vođa Dubaija, danas je prvi put dao javnu izjavu oko velikog duga koji je jedan od najvećih državnih konglomerata navukao u jeku globalne krize, pokušavajući smiriti investitore zabrinute zbog neplaćanja duga od 60 milijardi dolara.

Dubai World, jedna od tri najveće holding kompanije u emiratu i glavni motor gospodarstva Dubaija, danas je investitorima dao prve jasne znakove oko toga kako namjerava ispuniti svoje obaveze. Rekli su kako su počeli razgovore s kreditorima o 26 milijardi dolara ukupnog duga. Kompanija, koja ima udio u projektima od banaka u Perzijskom zaljevu do New Yorka i Las Vegasa, nije raspravila šire pitanje otplate cijelog duga, ali u ovom trenutku je bilo kakva dobra vijest pozitivan znak za investitore.

Dubai je jedna od sedam autonomnih država koje čine Ujedinjene Arapske Emirate, a kriza oko njegovog duga poharala je dvije najveće burze u regiji. Financijsko tržište Dubaija danas je palo za dodatnih 5,61 posto, nakon jučerašnjeg pada od 7,3 posto, a burza Abu Dabija pala je za 3,57 posto, nakon jučerašnjeg pada od osam posto. "Naše gospodarstvo je snažno, čvrsto i pouzdano", rekao je šeik Al Maktoum televizijskoj stanici Al-Arabiya, te dodao kako tržišta pretjerano padaju zbog "slabog shvaćanja onog što se događa u Dubaiju", iako nije dodatno objasnio što misli po time.

Investitori i analitičari se boje da bi trenutni problemi mogli biti samo simptom puno dubljih problema u gradu državi koji nema naftnih resursa, ali koji je zadnjih deset godina uz veliku količini izdanog duga gradio sve veće i ekstravagantnije projekte.

Nakon što je jučer vlada Dubaija simbolično oprala ruke od Dubai Worlda i naznačila kako neće na sebe preuzeti jamstvo za isplatu duga te kompanije, investitori nisu ostali smireni. Mnogi se pitaju hoće li u krajnjem slučaju u pomoć uskočiti naftom bogati Abu Dabi, u kojemu je sjedište UAE-a, i što bi to značilo za Dubai.

Dubai World je danas u izjavi napomenuo kako će restrukturiranje zahvatiti njegovu podružnicu za nekretnine Nakheel, tvrtku koja je gradila poznate otoke u obliku palmi, te još neke kompanije u sklopu konglomerata.


No, brojne druge tvrtke u Dubai Worldu, među njima i uspješni DP World, neće biti zahvaćene restrukturiranjem. Pravi test će doći sljedeći tjedan, budući da će tržišta u Emiratima biti zatvorena do kraja tjedna zbog nacionalnog praznika.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije