Vlada od šest banaka zatražila kredit do 150 miliona eura za Agrokor

Anadolija
Vlada od šest banaka zatražila kredit do 150 miliona eura za Agrokor
Predstavnici Vlade i novi povjerenik za Agrokor Ante Ramljak sastali su se, nakon sastanka sa dobavljačima, sa predstavnicima šest najvećih kreditora Agrokora, banaka te zatražili novi kredit u iznosu do 150 miliona eura.

Ovaj novac bi omogućio likvidnost u koncernu.

Koordinacijsku grupu najvećih kreditora Agrokora čine Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Reiffeisen banka, Erste banka, te VTB i Sberbanka. Hrvatski premijer Plenković je nakon sastanka izjavio kako predstavnici banaka daju podršku novom Vladinom zakonu i imenovanju novog povjerenika Ante Ramljaka.

"Nemamo nikakvih razlika niti dilema u našem pristupu bankama, bez obzira je li riječ o domaćim ili ruskim bankama. Logika njihovog davanja kredita, a danas izloženosti, je bila poslovna bankarska logika i prema svim kreditorima se odnosimo na isti način“, izjavio je Plenković.

Hrvatski premijer je istaknuo kako je najvažnija potvrda ovih šest banaka kako će dati novu svježu likvidnost, novi kredit povjereniku koji će omogućiti redovito poslovanje Agrokora.

"Riječ je o iznosu do 150 miliona eura tokom popodneva definirat će se uvjeti tih dogovora“, kazao je Plenković i izrazio nadu da će sve banke prihvatiti dogovor i odobriti kredite u što kraćem roku.

Sredstva koja bi Agrokor dobio bila bi prebačena u isplatu dobavljača i plaća zaposlenika prije Uskrsa. U ime predstavnika šest banaka, najvećih vjerovnika Agrokora, Miljenko Živaljić, kazao je kako banke podržavaju restrukturiranje, nastavak poslovanja i očuvanje radnih mjesta u Agrokoru.

Potvrdio je kako su banke obećale pustiti spomenuti finansijski iznos, no kako je odluka na kreditnim odborima pojedinih banaka i na dogovoru sa novim povjerenikom.

Živaljić je izrazio nadu kako će kvalitetno restrukturiranje omogućiti i kvalitetno i nesmetano daljnje poslovanje Agrokora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije