Uzbuna u Evropskoj centralnoj banci

Radiosarajevo.ba
Uzbuna u Evropskoj centralnoj banci

Tečaj američkog dolara u odnosu na euro u ponedjeljak je oslabio za 110 baznih bodova, sa 1,4256 na 1,4366 američkih dolara za euro.

Procjena stope inflacije pri potrošačima euro-zone u kolovozu je pala po godišnjoj stopi od 0,2 posto i gospodarstvo euro-zone sve više osjeća pritisak deflacije. Porast cijena pri potrošačima europsku središnju banku drži spremnom da intervenira kako bi ispunila svoj primarni cilj – očuvanje stabilnosti cijena. Evropska centralna banka najavila je da u kratkom roku ne namjerava podići svoje ključne kamatne stope, ali kako se rizik inflacije povećava možda će morati započeti stezanje ponude novca prije nego što to sudionici finansijskog tržišta očekuju.

Procjena stope inflacije pri potrošačima euro-zone u augustu pala manje od očekivanja

Procjena stope inflacije pri potrošačima euro-zone u augustu je pala manje od očekivanja, po godišnjoj stopi od 0,2 posto nakon rekordnog pada prethodni mjesec. Pad manji od očekivanog posljedica je poboljšane perspektive rasta cijena kako nositelji ekonomske politike pokušavaju stimulirati posrnulo gospodarstvo. Kako se perspektiva gospodarskog rasta poboljšava, anketa koju je među ekonomskim analitičarima proveo Bloomberg News pokazuje da će Evropska centralna banka ključne kamatne stope zadržati na 1,00 posto. Investitori očekuju zaoštravanje monetarne politike u sljedećih 12 mjeseci. Dugoročna očekivanja viših kamatnih stopa mogla bi podići tečaj eura u odnosu na američki dolar kako se perspektiva privrede popravlja.

SeeBIZ.net/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije