Uskoro u Sarajevu: Međunarodna konferencija "Izgradimo održivu Bosnu i Hercegovinu"

0
Promotivni tekst
Uskoro u Sarajevu: Međunarodna konferencija "Izgradimo održivu Bosnu i Hercegovinu"
Foto: ESG BH / Konferencija

ESGBH UZOD pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare i dopredsjednika Republike Srpske Davora Pranjića, gradonačelnika Brčko Distrikta Zijada Nišića te Federalnog ministarstva okoliša i turizma na čelu s ministricom Nasihom Pozder - kao predsjednicom Znanstvenog odbora konferencije, organizira veliku međunarodnu konferenciju "IZGRADIMO ODRŽIVU BiH" koja će se održati 19. i 20. oktobra 2023. u Hotelu Hills Sarajevo.

Konferenciju podržava International Institute for Climate Action.

Temeljna misija konferencije je stvoriti preduvjete kako bi izgradili održivu Bosnu i Hercegovinu u svakom pogledu, iako se konferencija fokusira na okolišne aspekte. Koliko je važno imati stabilnu i funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu pokazuje iznimna podrška velikog broja privrednih subjekata iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz regije samom programu konferencije.

Bosna i Hercegovina je postala zemlja kandidat za članstvo u EU, a samim tim prihvata implementaciju brojnih okolišnih obaveza koje buduće članice moraju ispoštovati.

Jedna od vrlo važnih je održivo izvještavanje (ESG) koje predstavlja novost u poslovnom svijetu BiH. Eminentni stručnjaci iz EU koji uveliko implementiraju direktive i uredbe u svojim zemljama na konferenciji će staviti bh. javnosti svoja znanja na raspolaganje. Uz naše spoznaje o Direktivi o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) i iskustvima kompanija koje primjenjuju ESG u BiH možemo zajedno učiniti iskorak i napraviti preduvjete za uvođenje Direktive (CSRD) u bh. zakonodavstvo.

Uz održivo izvještavanje ponudit ćemo cijeli niz inovativnih tehnika upravljanja okolišem. Posebno je interesanto upravljanje otpadom i nove tehnologije obrade odvojeno prikupljenog otpada koji je u BiH još uvijek na niskoj razini. Tematski blok koji se bavi primarnim prikupljanjem otpada pokušat će nam približiti i rasvijetliti probleme koje proizlaze iz komunalnog sektora i produžene odgovornosti proizvođača koji stavljaju ambalažni otpad u promet.

Glavno pitanje bloka će biti kada će komunalne kompanije prestati biti socijalno-politička kategorija. Uz ovo vrlo važno pitanje, dekarbonizacija u cirkularnoj ekonomiji zauzima izuzetno važno mjesto, a tehnologije CCS (Carbon capture and storage) sve više postaju realnost. Procesi termičke oporabe otpada postaju nezaobilazni kada govorimo u zbrinjavanju otpada poslije odvojenog prikupljanja, gdje važnu ulogu imaju tvornice cementa.

Uz ova pitanja obradit ćemo u jednom tematskom bloku problem odlagališta otpada koja su jedna neuređena djelatnost na kojoj moramo poduzeti cijeli niz aktivnosti kako bismo unaprijedili stanje.

Također ćemo diskutirati o komunikacijskim procesima vrlo važnim za donositelje odluka u zaštiti okoliša. Na konferenciji su pozvani i članovi NVO i znanstvene zajednice kojima je omogućeno pro bono sudjelovanje.

Pronađite svoje mjesto u našem zajedničkom eventu u Sarajevu i dajte doprinos boljoj i održivoj Bosni i Hercegovini.

Više možete vidjeti i prijaviti se za sudjelovanje na službenoj stranici konferencije PODRŽIMO ODRŽIVU BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije