Udruženje banka BiH i CBBiH: Unaprijediti pismenost korisnika bankarskih usluga

Radiosarajevo.ba
Udruženje banka BiH i CBBiH: Unaprijediti pismenost korisnika bankarskih usluga
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / S današnjeg stručnog skupa Udruženja banka BiH i Centralne banke BiH

Udruženje banaka u Bosni i Hercegovini i Centralna banka BiH u nastojanju da odgovore na potrebe edukacije o bankarskom poslovanju, što bi trebalo doprinijeti kvalitetnijem protoku informacija između banaka i korisnika njihovih usluga u četvrtak su u Sarajevu organizovali stručni skup pod nazivom Legislativa u bankarskoj industriji i direktan uticaj na klijente.

"Stručni skupovi poput ovog su odlična prilika za jačanje saradnje sa medijima u cilju približavanja uloge bankarskog sektora u razvoju društvene zajednice, educiranju naših sugrađana o korištenju bankarskih proizvoda te uskoj povezanosti razvoja ekonomije i finansijskog sektora. Svi smo ujedinjeni u naporima da stvorimo bolje uvjete za život u BiH",, kazao je Dalibor Ćubela, predsjednik UO Udruženja banaka BiH.

Senad Softić, guverner CBBiH naglasio je da danas u svijetu centralnih banaka finansijska edukacija i finansijska inkluzija polako postaju dio obaveznog mandata jer se smatra da podizanje nivoa svijesti svakog pojedinca indirektno doprinosi finansijskoj stabilnosti u zemlji.

"Centralna banka BiH u posljednjih nekoliko godina je pokrenula, samostalno i u saradnji sa partnerskim organizacijama, niz aktivnosti na podizanju finansijske pismenosti stanovništva, od kojih izdvajamo više seminara, edukativnih posjeta institucijama, radionica za mlade i publikacija", dodao je Softić.

Amir Softić, bankarski ekspert govorio je ovom prilikom o primjeni novog Zakona o bankama, ali i implementaciji novina koje je donio zakon posebno ističući da banke po novom Zakonu, između ostalog, više pažnje moraju posvetiti transparentnosti bankarskog sektora i povjerenju, odgovornosti ljudi u bankama.

"Banke su veoma specifične finansijske institucije za čije razumijevanje je potreban visok stepen znanja o njihovim mjestima i ulozi u jednoj ekonomiji, kao i osnovnim specifičnostima u njihovom poslovanju", dodao je Velid Efendić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije