U BiH je najduži 'neradni staž', a država idealan vlasnik kompanije

Radiosarajevo.ba
U BiH je najduži 'neradni staž', a država idealan vlasnik kompanije
U BiH se i po deset godina traga za poslom

Iako je u Bosni i Hercegovini, prema zvaničnim podacima, nezaposlenost veća nego u Hrvatskoj i Srbiji, građani naše zemlje su, prema istraživanju portala Posao.ba, Mojposao.hr i Infostud, najmanje osjetili ekonomsku krizu i smanjivanje broj radnih mjesta.

Tokom trajanja prvog regionalnog Virtualnog dana karijera i znanja, od 13. do 20.oktobra, provedeno je istraživanje o regionalnom tržištu rada u kojem je učestvovalo 2.015 posjetilaca sajma iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, saopćeno je iz Posao.ba.

Bosanci se najmanje boje da će izgubiti posao

Ispitanici iz sve tri zemlje najčešće su davali odgovor da se uticaj krize na kompaniju ispoljio smanjenjem plaća ili rezanjem budžeta pojedinih odjela.

Prema rezultatima istraživanja Bosanci i Hercegovci se najmanje boje da će izgubiti radno mjesto - njih 37posto, dok taj postotak u Hrvatskoj iznosi 50, a u Srbiji 39 posto.

Ove podatke do kojih su došla ova tri portala valja usporediti sa rezultatima istraživanja koje su proveli Gallup i Evropski fond za Balkan, a po kojima čak 74 posto nezaposlenih građana BiH ne vjeruje da će u narednih godinu dana pronaći posao.

Država – idealni vlasnik kompanije

U BiH idealan vlasnik kompanije je država, a bh. ispitanici najmanje su zainteresovani za pokretanje vlastitog biznisa.

U poređenju sa učesnicima iz Hrvatske i Srbije, međuljudski odnosi na radnom mjestu (40 posto) i priznanje za obavljen rad (29 posto) je ono što je najbitnije zaposlenicima iz BiH, dok su u odnosu na ispitane iz druge dvije države, najmanje birali novac (17posto) i dinamičnost posla (11posto).

Ispitanici iz BiH su najduže nezaposleni i smatraju da se posao dobija isključivo preko “veze”. Kao razlog nezaposlenosti ispitani iz BiH su najviše navodili da nisu našli posao nakon školovanja – njih 49 posto, a najmanje zbog toga što su dali ili dobili otkaz.

Bosanci i Hercegovci – najduži „neradni“ staž


Prema rezultatima istraživanja, ispitanici iz BiH su najduže nezaposleni. Od šest mjeseci do dvije godine nezaposleno je 48 posto ispitanih (Hrvatska - 47, Srbija - 45 posto).

Tri do pet godina dužina je nezaposlenosti 13 posto bh. ispitanika (Hrvatska - dva, Srbija – sedam posto). Čak šest posto ispitanika iz BiH je nezaposleno više od deset godina.

Iako su Bosanci i Hercegovci najduže nezaposleni, čini se da su oni i najmanje aktivni u traženju posla kada se usporede odgovori ispitanika iz triju zemalja. Čak 11posto bh. ispitanika tvrdi da nikada nisu aplicirali na konkurs za posao (Hrvatska - pet, Srbija - četiri posto), a najviše njih se prijavilo od 11 do 30 konkursa (28 posto).

U susjednim zemljama tržište rada je veće

Međutim, kada se uporedi tržište rada ovih triju zemalja, može se zaključiti da Hrvatska i Srbija imaju više otvorenih radnih mjesta, a s druge strane, u istraživanju se došlo do podatka da Bosanci i Hercegovci traže posao u struci više nego ispitanici iz drugih dviju zemalja (BiH - 44, Hrvatska - 28, Srbija - 40 posto).

Ovo navodi na mogućnost da bh. ispitanici rjeđe apliciraju za poslove zbog nepostojanja otvorenih konkursa u njihovoj struci. Većina bh. ispitanika ima jasnu predodžbu o budućem zanimanju i karijera im je jako važna.

Ispitanici iz BiH koji se još školuju imaju najlošija očekivanja o pronalasku posla nakon školovanja. Najviše ih smatra da će im trebati godinu dana i više za dobijanje posla - njih 31posto - (Hrvatska - 20 posto ispitanih, Srbija - 19)

Međutim, bh. ispitanici imaju najjasnije predodžbe o svom budućem zanimanju. Njih 49 posto je odgovorilo da tačno znaju šta žele raditi (Hrvatska - 35 posto, Srbija - 33 posto).

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije