Tuzlanski kanton lider u BiH po naplatama od koncesija

N. K.
Tuzlanski kanton lider u BiH po naplatama od koncesija
Arhiv / Ilustracija
Tuzlanski kantona je lider po prihodima od naplate koncesionih naknada, a tokom prošle godine oni iznose oko 5,6 miliona KM i veći su nego svi ostali prihodi od koncesija koje su zajedno ostvarili kantoni u FBiH.

Osim toga što ovaj kanton važi kao jedan od najbogatijih po rudnim bogatstvima, mineralnim ležištima i vodom, na osnovu statističkih pokazatelja čini se da je i najorganiziraniji u segmentu dodjela koncesionih ugovora i njihovih naplata.

"Zaključno s 31. martom ove godine, a prema izvještaju Ministarstva za finansije Tuzlanskog kantona, prihodi od koncesija za prva tri mjeseca tekuće godine iznose skoro dva miliona KM“, rekla je za Radiosarajevo.ba Ešefa Kantić predsjednica Komisije za koncesije TK-a.

Prema Izvještaju o radu Komisije za koncesije TK-a, Tuzlanski kanton ima zaključeno 60 ugovora o koncesiji. Ugovori se u najvećem broju odnose na oblasti eksploatacije kamena (deset ugovora), oblasti eksploatacije i korištenje pitke vode za vodosnabdijevanje (osam ugovora), te oblasti korištenja vode iz vlastitog bunara i izvorišta (osam ugovora).

"Ova vrsta prihoda posebno je značajna za općine jer u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama TK-a, naknade za koncesije utvrđene ugovorom o koncesiji predstavljaju kako prihod kantona tako i općina na čijem se području nalazi predmet koncesije, a raspoređuje se u omjeru 80 posto u korist općina i 20 posto u korist Kantona. Najviše aktivnih ugovora o koncesiji imaju gradovi Tuzla, Živinice, Banovići i Kladanj“, objašnjava nam Kantić.

Prema njenim riječima, s obzirom na to da je do kraja ove godine ostalo manje od šest mjeseci teško je prognozirati koliki se prihodi mogu očekivati na kraju.

"Očekivanja su da će prihodi na kraju ove godine iznositi oko šest miliona KM. S posljednjim izvještajima Ministarstva za finansije Tuzlanskog kantona, nivo naplate od naknada od koncesija se sa svakim kvartalom povećava, te se dugovi određenih koncesionara smanjuju“, kazala je Kantić.

Međutim, dug TK-a po osnovu koncesija iznosi oko 13 miliona KM, od čega 90 posto otpada na rudnike.

"Treba naglasiti da je ovaj dug u proteklom periodu umnogome smanjen, prije svega zahvaljujući naporima koje je uložila Vlada Tuzlanskog kantona te naporima resornih ministarstava kao koncesora", zaključila je naša sagovornica iz Komisije za koncesije TK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije