Turski ministar poziva na ekonomski bojkot Švajcarske

Radiosarajevo.ba
Turski ministar poziva na ekonomski bojkot Švajcarske

Foto: EPA

Turski ministar za evropska pitanja Egemen Bagis pozvao je muslimane da povuku svoj novac iz švajcarskih banaka pošto je na referendumu u toj zemlji izglasana zabrana izgradnje minareta, prenio je u srijedu turski dnevnik Hurijet.

"Uvjeren sam da će ta odluka švajcarskih građana uticati na našu braću muslimane da ponovo razmisle da li da drže svoj novac u švajcarskim bankama", rekao je Bagis. Ministar je pozvao one koji imaju novac u bankama da ga prebace u turske banke koje su, kako je rekao, manje pogođene svjetskom finansijskom krizom.

Turska je u utorak osudila ishod referenduma u Švajcarskoj. Premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da je rezultat švajcarskog referenduma "posljedica talasa rasizma i ekstremne desnice u Evropi".

UN: Zabrana nije u skladu sa međunarodnim pravom

Šef UN agencije za ljudska prava Nevi Pilej izjavio je u srijedu da je zabrana gradnje minareta u Švajcarskoj diskriminatorna i da nije u skladu sa međunarodnim pravom. On je rekao da je to “anti-imigarantsko udruživanje te da je referendum samo izazvao duboke podjele” u zemlji.

Evropski posmatrači za pitanja ljudskih prava su u utorak saopštili da zabrana može da uzrokuje kršenje osnovnih sloboda i doveli su u pitanje da li ljudska prava trebaju da budu predmet šireg oglašavanja građana.

Na referendumu u nedjelju više od 57 odsto Švajcaraca odlučilo je da se zabrani izgradnja minareta u zemlji. Zabrana gradnje minareta biće u ustavu predstavljena kao "mjera namenjena održavanju mira između članova različitih verskih zajednica".

U Švajcarskoj, koja ima 7,5 miliona stanovnika, živi oko 400.000 muslimana.

e-novine.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije