Turska namjerava skladištiti gas u Ukrajini

Radiosarajevo.ba
Turska namjerava skladištiti gas u Ukrajini

Turska je, u okviru pregovora o energetskim projektima, izrazila spremnost da svoj gas skladišti u Ukrajini, saopćio je zvaničnik turskog ministarstva za energetiku, a prenosi Fena.

"Ukrajina ima velika podzemna skladišta, i u razmatranju su konkretni projekti, kao što je zajedničko korištenje skladišta i izgradnja gasovoda'', rekao je zamjenik ministra za energetiku Metin Kildži, prenijela je novinska agencija Reuters.

Zbog nedovoljnih skladišnih kapaciteta, Turska u zimskim mjesecima ima problema sa podmirivanjem tražnje gasa.

Ukrajina pak koristi 13 podzemnih skladišta gasa kapaciteta preko 31 milijarde kubnih metara.

Ovogodišnja potrošnja gasa u Turskoj će, kako se prognozira, porasti za devet posto na 48,5 milijardi kubnih metara.

Pomoćnik ministra Kildži je rekao da bi Turska mogla povećati svoj udio iznad 20 posto u Transanadolijskom gasovodu, TANAP, namijenjenom za dopremanje azerbejdžanskog gasa u Evropu, ali će i dalje nastaviti podržavati gasovod Nabuko.

Sada 20 procenata projekta TANAP pripada turskoj držvanoj kompaniji Botas, a 80 posto Državnoj naftnoj kompaniji Azerbejdžana, GNKAR.

Učesnici u projektu namjeravaju da krajem aprila potpišu međudržavni sporazum za projekat vrijedan pet do sedam milijardi dolara, a izgradnja gasovoda će početi krajem 2013. ili početkom 2014., rekao je Kildži.

Gasovod kapaciteta 16 milijardi kubnih metara godišnje dopremati će gas s druge faze azrbejdžanskog nalazišta Šah Deniz, s tim što će Evropa dobijati deset milijardi kubnih metara, a Turska šest.

Kako je rekao Kildži, Turska i dalje podržava projekt gasovoda Nabuko, iako su šanse za njegovu realizaciju umanjene, pošto je jedan od učesnika u tom projektu, njemačka kompanija RWE, objavila da je zainteresovana za projekt TANAP i da će još preispitati svoje učešće u projektu Nabuko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije