Trhulj: Izgradnja TE Bugojno osigurat će 1000 novih radnih mjesta

Radiosarajevo.ba
Trhulj: Izgradnja TE Bugojno osigurat će 1000 novih radnih mjesta

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj posjetio je danas općinu Bugojnu, gdje je s načelnikom Hasanom Ajkunićem razgovarao o budućem otvaranju površinskog kopa u Kotezima i izgradnji TE u Bugojnu. 

"O kakvom značajnom projektu se ovdje radi govori to da će se, kroz jednu zajedničku saradnju općina, kantona i Federacije BiH, tražiti koncesionar koji bi razvijao termoelektranu s površinskim kopom. Pošto se radi o projektu koji je vrijedan najmanje 500 miliona eura niko ne bi bio zainteresiran da gradi samo termoelektranu a da površinskim kopom upravlja neko drugi, tako da je to nešto što se ne može razdvojiti"rekao je Trhulj. 

Izgradnja jednog ovakvog projekta, koji je označen kao razvojni, veže za sebe, naglasio je, otvaranje oko hiljadu novih radnih mjesta. 

"Iskustva termoelektrana u Kaknju i Tuzli govore da se, uz ovih hiljadu, veže 3-4 hiljade indirektno uposlenih, od raznih uslužnih djelatnosti, transporta, trgovine itd., tako da bi zaista to bio razvojni projekt. Šteta je što je krajem 2012., kada je informacija o TE Bugojno i površinskom kopu Kotezi usvojena na Vladi Federacije, došlo do zastoja u započetim aktivnostima, zbog rekonstrukcija vlasti koje su se tada desile. Ali, evo, uradit ćemo neophodnu pripremu za one koji će doći iza nas da mogu to realizirati" naglasio je Trhulj.

U pratnji domaćina i svojih saradnika, on je posjetio i preduzeće namjenske industrije "Binas“ s čijim rukovodstvom je, također, razgovarao. 

Rukovodstvo "Binasa“ je, istakao je, u protekle tri godine napravilo određene pozitivne pomake što je Vlada Federacije BiH prepoznala, kroz odobravanje određenih kreditnih sredstava ovom preduzeću što je otvorilo perspektive za njegov budući rad. 

"Zahvalna sam ministru Trhulju što se odazvao mom pozivu kao federalnog zastupnika i užeg rukovodstva stranke da dođe u Bugojno i posjeti "Binas“, koji je nama lokalnoj zajednici od bitnog značaja. Cilj nam je da vidimo koji su kapaciteti i mogućnosti ovog preduzeća, kako bi se federalno ministarstvo aktivnije uključilo u njegov rad i pomoglo u segmentu u kojem to može. Naravno, tu su i razgovori s ostalim privrednicima", kazala je zastupnica u Federalnom parlamentu dr. Melika Mahmutbegović. 

Bugojanski načelnik Hasan Ajkunić kaže kako je posjeta ministra Trhulja potvrdila da je TE subjekt općine Bugojno, sa površinskim kopom Kotezi. 

"Mislim da će se u naredna tri mjeseca puno pozitivnih stvari riješiti za ovaj grad i regiju", kazao je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije