Trgovinska razmjena: BiH bilježi pad izvoza, povećanje uvoza i gubitak nekih tržišta

K. S.
Trgovinska razmjena: BiH bilježi pad izvoza, povećanje uvoza i gubitak nekih tržišta
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vanjskotrgovinska komora BiH: Niz faktora utjecao na povećanje uvoza

Bosna i Hercegovina je u prva tri mjeseca 2019. godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 2,85 milijardi konvertibilnih maraka, što je smanjenje od 0,47 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je istovremeno uvoz iznosio 4,7 milijardi KM i povećan je za 4,47 posto, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije Vanjskotrgovinske komore BiH.

Kako je pojasnio generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović, niz faktora je utjecao na povećanje vrijednosti uvoza i smanjenja uvoza.

“To je posljedica prvenstveno što domaća privreda ima vrlo malo finalnih proizvoda, jer izvozimo poluproizvode i sirovine, a tu je i problem odliva obrazovane radne snage u inostranstvo. Vlasti bi trebale rasteretiti privredu kako bi domaći poslodavci povećali plaće radnicima i spriječili odlazak radnika iz zemlje”, napomenuo je Bajramović.

Poražavajuća činjenica je i da se smanjila pokrivenost uviza izvozom na 60,7 posto. što je manje za 4,73 posto u odnosu na prvi kvartal 2018. godine.

Belma Hasić iz Vanjskotrgovinske komore BiH kazala je da je na pad izvoza najviše su utjecale takse sa Kosova i gubitak tog tržišta, jer je BiH u prvom kvartalu 2019. godine zabilježila pad izvoza na Kosovo za čak 40 posto.

Hasić je napomenula i da je najznačajniji partner Bosne i Hercegovine u vanjskotrgovinskoj razmjeni Europska unija koja učestvuje sa 75,4 posto izvoza i 67.6 posto uvoza.

“Nakon EU, zemlje CEFTA-e učestvuju sa 16,10 posto izvoza i 14,5 posto uvoza. Srbija je najznačajniji partner od zemalja CEFTA-e dok je Turska najznačajniji partner iz reda ostalih zemalja”, rekla je Hasić.

Zanimljivo je i da je značajno opao izvoz u SAD i u Kinu, što može ukazati na trend smanjenja ekonomskih aktivnosti u ovim zemljama.

Na konferenciji je istaknuto i da je BiH lider po izvozu pilećeg mesa među zemljama CEFTA-e, te da je u pripremi i izvoz konzumnih jaja, te crvenog mesa na tržište Europske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije