Svjetska banka odobrila 70 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Svjetska banka odobrila 70 miliona dolara

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je 15. decembra finansiranje za Projekt unapređenja dostupnosti sredstava za mala i srednja preduzeća u BiH u iznosu od 70 miliona američkih dolara, piše Fena.

Projekt je pripremljen na zahtjev vlasti BiH kao jedna od mjera za ublažavanje efekata ekonomske krize.

Projekt unapređenja dostupnosti sredstava za mala i srednja preduzeća ima za cilj da malim i srednjim preduzećima olakša pristup finansiranju, a što doprinosi rastu regionalne ekonomije i izvoza.

"Predloženi projekt je pripremljen da pruži podršku malim i srednjim preduzećima radi očuvanja i jačanja njihove pozicije na tržištu u uslovima krize i povećanja ekonomskih mogućnosti kroz poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima", rekla je voditeljica projektnog tima Svjetske banke Irina Astrakhan.

Projekt će također pomoći bankarskom sektoru u BiH da prebrodi efekte globalne ekonomske krize.

"Održiv rast privatnog i bankarskog sektora je od ključnog značaja za razvoj BiH, a što zauzvrat može imati bitnu ulogu u održavanju stabilnosti u regiji", kazao je šef ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli.

Dodao je da se nada da će bh. vlasti "hitno provesti potrebne procedure tako da sredstva što prije budu na raspolaganju preduzećima".

Portfolio aktivnih projekata Svjetske banke u BiH čini 14 projekata u vrijednosti oko 247,4 miliona američkih dolara, saopćeno je iz Svjetske banke u BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije