San mnogih / Sve veći broj svjetskih kompanija uvodi četvorodnevnu radnu sedmicu

16. 10. 2019. u 07:33:00 Anadolija

Shares: 2

Sve veći broj kompanija u svijetu uvodi četvorodnevnu radnu sedmicu, umjesto dosadašnje petodnevne, kako bi zadržali kvalitetne i sposobne zaposlenike, pokazali su podaci američke agencije za istraživanje tržišta rada.

Prema izvještaju “Society for Human Resource Management“ iz SAD-a, mnoge kompanije u svijetu uvode četvorodnevnu radnu sedmicu kako bi privukli talentovane zaposlenike iz svih dijelova svijeta, napominjući da u današnjem globaliziranom svijetu ljudi iz jednog kraja svijeta pronađu posao bez mnogo problema na drugom kraju svijeta.

Podaci ove agencije su pokazali da 27 posto kompanija na globalnom nivou zaposlenicima nudi mogućnost da rade četiri dana u sedmici i 9-10 sati dnevno, umjesto dosadašnjih pet dana sa po osam sati dnevno.

Rezultati njihovog istraživanja su također pokazali da je ovaj trend rezultirao boljim raspoloženjem među zaposlenicima, ali i većom produktivnošću u kompanijama.

Četverodnevna radna sedmica čini ljude sretnijim i povećava profit

Pojedine kompanije u Ujedinjenom Kraljevstvu su počele primjenjivati četverodnevnu radnu sedmicu, piše portal Ladbible. Ovakav način rada je ljude učinio sretnijim. Četverodnevna radna sedmica postaje prihvatljiva za sve više radnika koji smatraju da to doprinosi njihovom zadovoljstvu i produktivnosti.

U istraživanju se navodi da je rad od kuće još jedan trend na tržištu rada koji postaje sve popularniji među mnogim kompanijama.

Prvi grad u Danskoj koji je uveo četverodnevnu radnu sedmicu

Vlasti Odsherreda, grada u Danskoj, uvele su četvorodnevnu radnu sedmicu. Odsherred je postao prvi grad u Danskoj koji je za sve uposlenike općinske administracije uveo četvorodnevnu radnu sedmicu. Oko 300 radnika Općine Odsherred od sada i petak mogu koristiti kao slobodan dan, tako da uz subotu i nedjelju, imaju tri slobodna dana u sedmici.

Jedan od primjera je Odsherred, grad u Danskoj, čije vlasti su u septembru ove godine uvele četvorodnevnu radnu sedmicu. Odsherred je tako postao prvi grad u Danskoj koji je za sve uposlenike općinske administracije uveo četvorodnevnu radnu sedmicu.

Oko 300 radnika Općine Odsherred od sada i petak mogu koristiti kao slobodan dan, tako da uz subotu i nedjelju, imaju tri slobodna dana u sedmici. Državni službenici zaposleni u općini oduševljeni su novim načinom rada, dodajući kako su presretni što će od sada imati tri slobodna dana za društvene aktivnosti kod kuće i u privatnom životu.

NEMA KOMENTARA