Strani ulagači bježe od BiH

Radiosarajevo.ba
Strani ulagači bježe od BiH

Haris Bašić, direktor državne agencije za promociju stranih investicija (FIPA), još nedavno je tvrdio da BiH može biti zadovoljna visinom stranih investicija, što nije ništa drugo nego obmanjivanje javnosti. Jednostavno, podaci to pokazuju i Bašića direktno demantuju, piše dnevnik San.

Naime, za prvih devet mjeseci u Srbiju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Albaniju strani investitori uložili su ukupno 4,5 milijardi eura. U BiH je ušlo nešto manje od desetine te sume - 420 miliona eura. Najviše je investirano u Srbiju - 1,5 milijardi eura, potom u Hrvatsku - 900 miliona i u Crnu Goru 726 miliona eura.

I ovi podaci dovoljno govore u kakvoj se situaciji nalazi naša zemlja - naprosto BiH tetura pod teretom najveće poslijeratne političke i ekonomske krize.

Što se Bašića tiče, on je sebe dobro obezbijedio, piše San. Osim što je direktor Agencije za promociju stranih investicija gdje svaki svoj potez dobro naplati, on je i član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje. Iako se na toj funkciji nalazi nelegalno što je i zvanično utvrđeno, svakog mjeseca naplati po nekoliko hiljada maraka. Član je i još nekoliko upravnih odbora i po nekim računicama njegova mjesečna primanja iznose oko 15.000 maraka.

Sada je, zahvaljujući svojim političkim zaštitnicima, sebi osigurao novi posao - napušta FIPA-u i prelazi za šefa tek osnovanog odjeljenja za kranju potrošnju Uprave za indirektno oporezivanje. Saglasnost je već dobio iako nije raspisan konkurs. Time će dobiti i status državnog službenika mimo svih kriterija, a kako stvari stoje nikome neće položiti račune za ono što je radio kao direktor FIPA-e.

san/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije