Stopa rasta kineske privrede i dalje dvocifrena

Radiosarajevo.ba
Stopa rasta kineske privrede i dalje dvocifrena
Ukupni kineski BDP je oko pet biliona dolara (Foto: AFP)

Kineska privreda vratila se dvocifrenom rastu od 10,7 posto u četvrtom kvartalu 2009. godine, ali analitičari upozoravaju da ponovno postoji rizik inflacije.

Najveći strah dolazi od mogućeg „imovinskog balona“, potaknutog špekulacijama na tržištima dionica i nekretnina, izazvanim prošlogodišnjim paketom finansijskih mjera i jeftinih kredita.

Rast BDP-a u četvrtom kvartalu je malo manji od predviđenog, ali je ipak značajan u odnosu na rast od 9,1 posto iz trećeg kvartala. Cjelokupni rast za 2009. je 8,7 posto, što je malo više od službenog cilja od rasta BDP-a od osam posto, koji kineska vlada drži minimumom potrebnih za daljnje jačanje privrede.

Ukupni kineski BDP iznosio je 33,5 biliona juana, ili oko pet biliona američkih dolara. Moguće je da će Kina, kad se izračunaju svi podaci, prestići Japan kao drugu najveću privredu na svijetu ranije nego što se očekivalo.

Analitičari predviđaju da bi inflacija u Kini mogla doseći oko tri do četiri posto u sljedećim mjesecima, a ključni izazov vladi bit će kako spriječiti paniku na tržištima nakon povlačenja finansijskih paketa pomoći privredi.

index.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije