Stabilizacija kamatnih stopa u BiH

Radiosarajevo.ba
Stabilizacija kamatnih stopa u BiH

Kamatne stope na kredite u BiH, nakon dramatičnog rasta usljed svjetske finansijske krize, stabilizuju se, podaci su nadležnih institucija, prenosi Srna.

Direktor Agencije za bankarstvo BiH Zlatko Baroš rekao je da nema više pomaka prosječnih kamatnih stopa i da su primjetni pomaci više u pravcu snižavanja, nego rasta, što zavisi od kreditnih proizvoda koje banke u određenom mjesecu nude.

Prema podacima Centralne banke BiH, prosječne kamatne stope na kratkoročne kredite namijenjene privredi prvi put su, u posljednih godinu dana, zabilježile pad tako da su u oktobru iznosile 8,21 odsto u odnosu na 8,28 odsto iz septembra, pišu "Nezavisne novine".

Simboličan pad zabilježen je i kod kamatnih stopa na dugoročne kredite stanovništvu koje su u oktobru, u odnosu na septembar, smanjene sa 9,82 na 9,81 odsto.

Kamate na dugoročne kredite preduzećima u oktobru su opale sa 7,87 na 7,61 odsto, na kredite stanovništvu porasle su sa 8,99 na devet odsto, ali su one niže nego ranijih recesijskih mjeseci kada su prelazile i 11 odsto i dostizale 11,87 procenata u novembru prošle godine.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije