Spoljnotrgovinska komora: Bilateralni sporazumi sa 60 zemalja

Radiosarajevo.ba
Spoljnotrgovinska komora: Bilateralni sporazumi sa 60 zemalja

Spoljnotrgovinska komora BiH ima potpisane bilateralne sporazuma sa komorama 60 zemalja, te učestvuje u svim asocijacijama kao što je Euro komora, čiji je i ponupravan član, javlja Srna.

Predsjednik Komore Mahir Hadžiahmetović istakao je danas u Sarajevu da je ova nevladina institucija zvanično nominovana od Savjeta ministara BiH da bude nosilac promocije izvoza BiH na državnom nivou.

"Mi smo u okviru našeg Sektora za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose formirali Agenciju za promociju izvoza /BHEPA/, koja vrlo intenzivno radi na programima prezentacije privrede BiH", naglasio je Hadžiahmetović.

On je, povodom obilježavanja 100 godina postojanja i djelovanja Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao da se svi iz ove institucije zalažu za dobrobit privrede, poboljšanje ekonomske situacije u BiH, te onoga što se reflektuje na život svih njenih građana.

Prema njegovim riječima, Komora od prije nekoliko mjeseci posjeduje sertifikat ISO 2008, za šta je naporno radila više od godinu dana.

"Cilj nam je bio da poboljšamo kvalitet naših usluga, da poboljšamo informisanje privrednika i da u tom smislu popravimo i našu veb stranicu", naglasio je Hadžiahmetović na konferenciji za novinare.

On je rekao da je Komora unaprijedila i druge servise i usluge koje pruža, kao što je Centar za informacije i statistiku koji ima savremeniji i softver i hardver.

Predsjedavajući Skupštine Spoljnotrgovinske komore BiH Mihajlo Butigan istakao je da je njegova želja da ovaj stogodišnji jubilej bude podstrek privrednicima u BiH, te da Komora, kao asocijacija svih njih, napravi iskorak u privrednim kretanjima u izlasku iz krize, za šta, prema njegovom mišljenju, postoje sve pretpostavke.

Spoljnotrgovinska komora BiH jedna je od njenih najstarijih institucija. Formiranje Trgovačke i privredne komore za BiH 14. septembra 1909. godine označilo je početak novog perioda u razvoju, ali i organizovanje privrednika na ovom prostoru.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije