Smanjenje novčanih naknada nezaposlenima

Radiosarajevo.ba
Smanjenje novčanih naknada nezaposlenima

Redovna novčana naknada za više od 800 nezaposlenih osoba Srednjobosanskom kantonu je smanjena i sada, umjesto 300, iznosi 240 KM, pišu Nezavisne novine.

Smanjenje novčanih naknada najavljuju i predstavnici većine kantonalnih službi za zapošljavanje u FBiH. Kažu da će tražiti pomoć od Zavoda za zapošljavanje FBiH. Ako tu pomoć ne dobiju bit će prisiljeni da krenu stopama Službe u SBK.

"Pravo na novčanu pomoć u martu su imale 863 osobe. Riječ je o ljudima koji su iz radnog odnosa došli na evidenciju nezaposlenih i po zakonu imaju pravo na redovnu novčanu naknadu. Zbog velikog priliva ovih osoba, ali i nepostojanja novca, novčanu naknadu ovim osobama umanjili smo za 20 odsto", objasnio je Josip Tolo, Direktor službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona.

"Posljednja dva mjeseca svi ovi ljudi primaju oko 240 KM. Prije nego što smo umanjili iznos novčane naknade tražili smo pomoć od Zavoda za zapošljavanje FBiH. Nisu nam pomogli s obrazloženjem da nemaju novca", rekao je Tolo.

Predstavnici službi za zapošljavanje Posavskog, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona kažu da redovne novčane naknade u ovim kantonima za mart još nisu ni isplaćene.

"Nemamo novca. Naš prihod u prošlom mjesecu ne može pokriti isplatu novčanih naknada, koje po osobi u prosjeku iznose oko 300 KM. Pravo na novčanu naknadu u ožujku je ostvarilo 250 osoba. Ako ne uspijemo naći rješenje s federalnim zavodom i Vladom Posavske župnije bit ćemo prisiljeni da umanjimo iznos naknada", rekao je Stipo Ivanković, direktor Službe u Posavskom kantonu. Identična je situacija i u Tuzlanskom kantonu, u kojem pravo na novčanu naknadu s biroa ima više od 1.000 osoba. I oni čekaju pomoć Zavoda za zapošljavanje FBiH.

Vahid Muharemović, direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, ističe da u zakonskom roku ispunjavaju sve svoje obaveze kada je riječ o isplati redovnih novčanih naknada.

Odgovore od nadležnih u službama za zapošljavanje Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona nismo dobili.

Finansijskim planom Zavoda za zapošljavanje FBiH za redovne novčane naknade predviđeno je 300.000 KM, saopćeno je iz Zavoda. U saopćenju je navedeno kako Zavod kantonalnim službama za zapošljavanje u skladu sa zakonom može doznačiti nedostajući novac.

"U slučaju da je za novčane naknade potrebno više novca mogu uslijediti izmjene i dopune Finansijskog plana. U tom slučaju, u skladu sa zakonom, novac predviđen za aktivne politike zapošljavanja bit će preusmjeren za troškove materijalne i socijalne sigurnosti nezaposlenih osoba", saopćeno je iz Zavoda za zapošljavanje FBiH.

Nezavisne novine/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije