Smanjen broj nezaposlenih u Kantonu Sarajevo

Fena
Smanjen broj nezaposlenih u Kantonu Sarajevo
Foto: EPA - EFE / Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Zaključno sa aprilom 2017. na evidenciji nezaposlenih Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo bile su registrirane 67.674 osobe, što je za 2.579 osoba ili 3,67 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U Birou Novo Sarajevo u kojem je 2012. godine započeo reformski proces, između ostalog, uveden je i sistem upravljanja učincima kao strateški instrument upravljanja koji ukazuje menadžmentu Službe kako se u odnosu na institucionalni mandat, propisan zakonodavnim i strateškim okvirima, povećava ukupna efikasnost pojedinačnog biroa za zapošljavanje.

Po standardima za mjerenje učinaka, koje je za JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" uradio Švicarski sekreterijat za ekonomske poslove (SEKO), uz podršku Projekta zapošljavanja mladih - YEP utvrđeno je da je broj odjavljenih u roku od šest mjeseci od prijave na evidenciju zbog zaposlenja porastao na 29,85 posto.

To predstavlja značajno povećanje, imajući u vidu da je 2012. prosječna efikasnost na nivou cijele Službe u Kantonu Sarajevo bila 13,38 posto.

Sistem za praćenje učinaka koji se koristi u Službi prvi je takav sistem koji je razvijen za potrebe neke od institucija u BiH, saopćeno je iz te institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije