Rast cijena nafte povećat će cijene aviokarata i hotelskih usluga u svijetu

Radiosarajevo.ba
Rast cijena nafte povećat će cijene aviokarata i hotelskih usluga u svijetu
Rast cijena nafte i ukupni globalni rast doprinijet će porastu cijena aviokarata i usluga hotela.

Udruženje Global Business Travel saopćilo je da očekuje da će aviokarte skočiti za 2,6 posto od 2019. godine, dok bi cijene hotela mogle porasti za 3,7 posto. 

Udruženje procenjuje se da će na nekim tržištima, poput Indije, Novog Zelanda, Norveške, Njemačke i Čilea, porast cijena biti drastičan i putnike koji putuju avionom će koštati sedam posto više. 

Međunarodna asocijacija za zračni saobraćaj nedavno je dala slične prognoze, napominjući da se nakon 2011. godine prvi put očekuje značajno povećanje cijena avio-karata. 

Troškovi vazdušnih putovanja rastu, uključujući troškove goriva, prisiljavajući prevoznike da podignu cijene kako bi zadržali maržu, navodi se u izvještaju koji prenose europski mediji. 

Predviđanja za 2019. godinu pokazuju da će rast cijena hotela biti veći u poređenju sa cijenama aviokarata. 

"Cijene hotelskih soba u Sjedinjenim Državama i Europi povećat će se za 5 posto, u Sjevernoj Americi za 2,1 posto, a u Latinskoj Americi mogle bi pasti za 1,3 posto", navode u Global Business Travelu. 

Glavne hotelske kompanije nedavno su objavile da su ove godine zabilježile snažan porast prihoda po slobodnoj sobi u Aziji i Europi.  Slejdeća godina i dalje je rizična zbog globalne situacije, trgovinskog rata i neizvjesnosti u pogledu Brexita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije