SIPA aktivirala istragu o NLB banci u aferi 'teškoj' 22 miliona eura

Radiosarajevo.ba
SIPA aktivirala istragu o NLB banci u aferi 'teškoj' 22 miliona eura

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uključila se u istragu o poslovanju Nove ljubljanske banke (NLB), i to u dijelu koji se odnosi na djelovanje u Bosni i Hercegovini, saznaje agencija Patria.

SIPA se uključila u istragu 'tešku' između 22 i 24 miliona eura koja je prije nešto više od dvije godine pokrenuta u Sloveniji, a usmjerena je prvobitno protiv bivših članova Uprave ove banke. Oni se terete za dodjelu sumnjivih zajmova, koji su rezultirali enormnim gubicima ove banke u državnom vlasništvu.

Prema saznanjima Patrije, predmet istrage u BiH je transakcija u kojoj je kupljen plac u centru Sarajeva, pored zgrade Raiffeisen banke, a preko puta univerzitetskog kampusa. U transakciju su, kako saznajemo iz izvora u SIPA-i, bile osim NLB-a uključene i bh. firme „Profin Invest“, „Vranica“ i „Unioninvest“, koji je bio vlasnik prodate parcele na kojoj se trebao graditi poslovno-stambeni centar.

Zvanično, iz SIPA-e ovu informaciju nisu htjeli potvrditi, ali je nisu ni demantirali, navodeći da o ovom slučaju ne mogu iznositi bilo kakve informacije u javnosti.

Istraga je u ovom slučaju u Sloveniji otvorena još sredinom 2011. godine kada je slovenska policija na području Ljubljane i Kranja pretresla kuće zaposlenika Nove ljubljanske banke (NLB), osumnjičenih za zloupotrebu položaja i ovlasti, a pretražene su i prostorije banke u Ljubljani, objavili su tada slovenski mediji.

Kako su tada pisali hrvatski mediji, kriminalistička istraga protiv dvoje službenika Nove ljubljanske banke (NLB) - izvršnog direktora banke Tomaža Jezerca i njegove pomoćnice Metke Krek - pokrenuta je zbog prijave hrvatskog državljanina i zadarskog poduzetnika Vjeke Bubića.

Kako je javio ljubljanski Dnevnik, Bubić je prijavio šefove NLB-a, jer su mu neopravdano zaplijenili depozit u visini milion i pol eura pologa za osiguranje kredita koji je odobren za projekt i sarajevskog „Profin Investa“ oko izgradnje poslovno-stambenog kompleksa u Sarajevu. Projekt je propao, a NLB, koja je u njega uložila milione eura, naplatila je od Bubićeva depozita.

Međutim, ova afera još nije do kraja rasvijetljena te je slovenske i bh. istražitelje zaintrigiralo zašto je NLB banka pristala finansirati kupovinu zemljišta koje je koštalo čak 19.000 eura po kvadratnom metru te gdje je novac na kraju završio! Kada su Slovenci shvatili da je projekt sporan aktivirali su hipoteku na zemljište, ali je utvrđeno da je njegova vrijednost višestruko niža od kupovne.

Iako je ovaj predmet već duže vrijeme aktivan, nezvanično saznajemo, da je u posljednje vrijeme intenziviran te je SIPA izuzela određenu dokumentaciju iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, a dokumentacija je pribavljena i od NLB banke i Leasinga, javlja NAP

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije