Senad Softić: Ekonomski rast od tri posto nedovoljan za BiH

Srna
Senad Softić: Ekonomski rast od tri posto nedovoljan za BiH
/ Senad Softić (Foto: Fena)

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić očekuje da će ekonomski rast u ovoj godini u BiH biti kao i prethodnih – oko tri posto, te naglašava da to nije dovoljno za poboljšanje životnog standarda.

“Za zemlju koja se može okarakterisati kao tržište u nastajanju, sa aspiracijama ulaska u EU, koje impliciraju i konvergenciju u ekonomskom smislu, rast ekonomske aktivnosti od tri posto nije toliko impresivan da bi rezultirao osjetnim poboljšanjem životnog standarda”, navodi Softić za Srnu.

Prema njegovim riječima, BiH su potrebne veće stope ekonomskog rasta kako bi građani mogli očekivati bržu konvergenciju u životnom standardu ka nivou EU, ali i zemalja regiona.

Guverner Centralne banke BiH navodi da su tokom prošle, ali i ranijih godina, stvoreni preduslovi za rast ekonomske aktivnosti u 2019.

Softić napominje da je ekonomija BiH u trećem kvartalu lani, prema prvim preliminarnim procjenama Agencije za statistiku, ostvarila ekonomski rast od 3,2 odsto u odnosu na isti kvartal 2017. godine, te rast od 0,5 posto u odnosu na prethodni kvartal.

“Posmatrajući bruto društveni proizvod /BDP/ prema ključnim kategorijama, najveći doprinos rastu ekonomije BiH u trećem kvartalu došao je od trgovine na veliko i malo, koja je porasla za devet posto i čini više od 50 posto ukupnog ekonomskog rasta”, ističe on.

S druge strane, prerađivačka industrija zabilježila je pad, čime je rast ukupne ekonomije oslabljen.

Softić podsjeća da prerađivačka industrija čini oko 13 posto ukupne ekonomije BiH, te predstavlja drugu najveću kategoriju u strukturi BDP-a, odmah iza trgovine na veliko i malo koja čini gotovo 14 posto BDP-a.

Posmatrajući BDP prema rashodovnom pristupu, sve kategorije zabilježile su rast, a najveći doprinos došao je od bruto investicija koje su uvećane za 9,8 posto, što takođe čini više od 50 posto ukupnog ekonomskog rasta u trećem kvartalu 2018. godine”, kaže on.

U prošloj godini sprovedene su neophodne reforme, omogućen je izvoz nove robe na tržište EU, ali i na druga tržišta i stvoreni uslovi za nastavak infrastrukturnih investicija.

“Da li će ekonomska aktivnost biti intenzivirana u odnosu na dosadašnje trendove, što je svakako poželjno imajući u vidu trenutni nivo razvoja, zavisi od dinamike sprovođenja strukturnih reformi i brzine konstituisanja i načina funkcionisanja vlasti u narednim mjesecima”, precizira Softić.

Guverner navodi da je ukupna zaduženost BiH oko 11 milijardi KM, te da je za ovu godinu planirana otplata spoljnog duga u iznosu od oko 826 miliona KM.

Na Federaciju BiH se odnosi 527 miliona KM, Republiku Srpsku 281 milion KM, Brčko distrikt deset miliona KM, a na institucije BiH osam miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije