Sastali se Vučić i Erdogan: Uskoro sporazum o trgovini BiH, Srbije i Turske

Anadolija
Sastali se Vučić i Erdogan: Uskoro sporazum o trgovini BiH, Srbije i Turske

Vučić je izrazio zadovoljstvo sve većim interesovanjem turskih investitora, kao i širenjem postojećih kapaciteta kompanija koje već posluju u Srbiji.

On je istakao da su ekonomski odnosi dviju zemalja sve bolji i da je neophodno raditi na održavanju tog trenda. Premijer Srbije je Erdoganu iskazao zahvalnost na tome što podstiče turske kompanije da svoj kapital investiraju u Srbiji.

"Srbija je veoma važna za mir i stabilnost regiona zapadnog Balkana, i iako nemamo zajedničke granice, mi smatramo Srbiju susjedom. Imamo veoma dobre odnose, ali se nadam da ćemo tu saradnju proširiti na svim poljima", istakao je Erdogan.

On je uputio i zvaničan poziv Vučiću da odmah nakon preuzimanja predsjedničke funkcije posjeti Tursku. Erdogan je istakao da će ta posjeta doprineti razvoju odnosa dviju zemalja na najvišem nivou.

"Mi podstičemo naše kompanije da investiraju u Srbiji, vidimo da te investicije rastu", zaključio je Erdogan.

On je prenio zahvalnost Vučiću na tome što podržava turske kompanije u Srbiji i naglasio da bi trebalo raditi više na zajedničkim infrastrukturnim projektima, kao što su, na primjer, aerodrom Lađevci u Kraljevu i autoput Tutin-Novi Pazar-Sjenica.

Dogovoreno je potpisivanje sporazuma o punoj slobodi trgovinskih odnosa između Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, koji će biti potpisan u Beogradu u narednim mjesecima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije