SAD preuzele od Rusije vodeću poziciju u proizvodnji gasa

Radiosarajevo.ba
SAD preuzele od Rusije vodeću poziciju u proizvodnji gasa

SAD su u prošloj godini preuzele od Rusije vodeću poziciju u svijetu u proizvodnji zemnog gasa, sudeći prema statističkim podacima o proizvodnji za prvih deset mjeseci 2009.

Američka proizvodnja gasa u periodu od januara do oktobra 2009. porasla je za 3,9 posto, na 519 milijardi kubnih metara, zahvaljujući tome što su tamošnji isporučioci taj energent eksploatisali i iz nekonvencionalnih izvora, javio je Bloomberg.

U isto vrijeme je, zbog duboke recesije, Rusija smanjila obim proizvodnje zemnog gasa za 17 procenata, na 462 milijarde kubnih metara.

"Minimalno prekidanje proizvodnje tokom naleta uragana, kao i značajan rast eksploatacije iz kopnenih basena škriljaca, doprinijeli su rastu domaće (američke) ponude", objavila je na svojim internet stranicama Agencija za informacije o energetici (Energy Information Agency, EIA), koja pripada Ministarstvu energetike SAD.

Rusija je prestigla SAD u proizvodnji gasa 2002. godine, kada je proizvela 539 milijardi kubnih metara u odnosu na američkih 536 milijardi kubika, podsjećaju agencije.

Na teritoriji Rusije se nalaze najveća nalazišta zemnog gasa na svijetu, pri čemu ta zemlja pokriva četvrtinu potrošnje tog energenta u Evropi. Rusija je bila svjetski lider u proizvodnji sirovina između 1989. i 1996., a potom ponovo 1999. godine.

Prema prognozama EIA, ukupna proizvodnja SAD lani je porasla za 3,7 procenata, na 624 milijarde kubnih metara gasa, dok je proizvodnja Rusije za cijelu prošlu godinu smanjena za 12 posto, na 582 milijarde kubika.

Tražnja gasa u Rusiji, koja je drugi najveći potrošač te sirovine, poslije SAD, lani je smanjena zajedno s privrednim padom.

Premijer Vladimir Putin je 30. decembra izjavio da se bruto domaći proizvod Rusije u 2009. smanjio za 8,5 posto, što je najviše od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, prenosi TASR.

Industrijska proizvodnja u Rusiji lani je opala za oko 11,5 posto, objavilo je u decembru Ministarstvo privrede te zemlje.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije